Objavljeno: 11.9.2017 01:00

Slovo Jerrya Pournella

V 84. letu je umrl znameniti novinar in pisatelj Jerry Pournelle, ki ima velike zasluge za popularizacijo osebnega računalništva v širši javnosti. Dolga leta je bil kolumnist legendarne revije Byte, ki je navdihnila številne strokovnjake, pisce in pionirje osebnega računalništva. Med drugim tudi veliko število avtorjev revije Monitor.

Jerry Pournelle je bil priznan pisatelj znanstveno-fantastičnih romanov, največji uspeh pa je dosegel v sodelovanju z drugim priznanim avtorjem, Larryem Nivenom. Leta 1977 je med prvimi investiral za tedanje čase visokih 12.000 dolarjev za nakup osebnega računalnika, s katerim je želel pohitriti pisanje in zmanjšati napake v primerjavi z pisanjem na klasični pisalni stroj.

Od tedaj dalje je kot tehnični novinar ustvarjal kolumne v reviji Byte, kjer je predstavljal najnovejše dosežke tehnologije. V vrhuncu kariere je bil tako znan, da so mu proizvajalci računalniških izdelkov (HP, Compaq,…) redno dostavljali najnovejše izdelke, včasih celo prototipe, zgolj zato, da bi jih omenil v svojih kolumnah. Te so bile mešanice dogodkov iz vsakdanjega življenja in izkušenj pri uporabi tehnologije, ki so marsikoga navdušile, da je tudi sam preizkusil tedaj še mlado tehnologijo.

Z revijo Byte je sodeloval do samega (njenega) konca, leta 1998. Kasneje je občasno sodeloval kot komentator za tehnološke teme, na primer v podcastih TWiT. V času vladavine Ronalda Reagana je bil svetovalec vlade za vesoljsko politiko, aktiven pa je bil tudi v politiki, na primer kot sodelavec senatorja Newta Gingricha.

Hvala za vse, Jerry.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji