Objavljeno: 17.4.2014 14:00

Slovenski XLAB do nove nagrade

Podjetje XLAB je skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje prejelo nagrado EENA (European Emergency Number Association) za storitev Smart Locator. Slednja je namenjena določanju lokacije klicočega z mobilnega telefona na številko 112. Storitev deluje s pomočjo SMSja, ki ga prejme uporabnik in ki ima dodano povezavo, preko katere telefon uporabnika sporoči lokacijo, določeno s pomočjo GPS signala. Operater oziroma reševalci lahko tako uporabnika locirajo z natančnostjo do nekaj metrov.

Sicer se je že doslej uporabljalo lociranje s pomočjo bazne postaje, a je to v naravi mnogokrat premalo natančno. Predvsem je to težava v gorskem svetu, kjer so bazne postaje postavljene visoko in pokrivajo veliko območje, a imajo kljub temu nepokrite lise. Z rešitvijo so v Regijskem Centru za Obveščanje v Ljubljani zelo zadovoljni in načrtujejo namestitev v vseh 13 Regijskih Centrih za Obveščanje v Sloveniji, rešitev pa je tudi že zaživela ponekod v tujini (na Islandiji, dogovarjajo se na Finskem, v Nemčiji...).

Nagrada EENA je namenjena najbolj inovativni rešitvi, ki olajšuje delo klicnim centrom, je pa bila letos prvič podeljena.

Več o aplikaciji si lahko preberete na spletni strani, spodaj pa je video predstavitev.

SjZ46EC1ZuI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji