Objavljeno: 29.5.2014 01:00

Skype bo prevajal pogovore v realnem času

Microsoft je na konferenci za razvijalce Code poskrbel za lepo presenečenje. Prikazali so namreč delujoč prevajalnik iz naravnega jezika v realnem času, ki bo postal del storitve za trenutno sporočanje in videokonference Skype. Nova storitev nosi ime Skype Translator, omogoča pa razpoznavo govora v izvornem jeziku, simultano prevedbo razpoznanega, prikaz prevedenega besedila na zaslonu in povrh vsega še zvočno sintezo prevoda v ciljnem jeziku.

Trditev »v realnem času« je treba vzeti z rahlo rezervo – pogovor bo najboljši, če bodo med pogovorom izrečeni razmeroma kratki stavki, nakar je treba počakati nekaj trenutkov, da se prevod pojavi na zaslonu oziroma prek zvočnika. Trenutno je sistem v razvojni fazi, vendar že zdaj prikazuje spodbudno kakovost prevodov, vsaj v kombinaciji angleščina – nekaj velikih svetovnih jezikov.

Microsoft se ni še nič obvezal, katere jezike in prevode bo sprva podprl, namignili pa so, da bo Skype Translator v končni izvedbi nared konec leta, sprva za platformo Windows 8.x. Prvi mož Microsofta Satya Nadella je obenem namignil, da storitev najbrž ne bo brezplačna. Če bo delovalo tako dobro, kot na demonstracijah, se za Microsoft obeta velik potencialni trg, saj Skype danes po nekaterih ocenah uporablja že skoraj 300 milijonov ljudi.

eu9kMIeS0wQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji