Objavljeno: 30.11.2017 05:00

Se splača rudariti kriptovalute iz Tesle?

Bitcoinov velik problem ali pa prednost, odvisno od zornega kota, je velikanska poraba energije, ki je potrebna za njegovo delovanje.

Po eni strani to res zagotavlja zaščito pred manipulacijami, a je to hkrati zelo potratno in neekološko. Ljudem zato nikoli ne zmanjka idej, kako do čim cenejše ali brezplačne električne energije za rudarjenje bitcoinov. Kaj če bi v ta namen uporabili brezplačne polnilne postaje, ki jih zagotavlja Tesla?

Na internetu so se pojavile fotografije prtljažnika tesle, v katerem ima lastnik štiri matične plošče, ki imajo po štiri grafične kartice. Če bi to priključili na Teslino polnilnico, bi teoretično rudarili zastonj? Pa bi se splačalo? Pri Motherboardu so izračunali, da niti ne.

Šestnajst grafičnih kartic bo porabilo okrog 2,4 kW električne energije oziroma 57,6 kWh na dan. Če upoštevamo, da je povprečna porabe tesle 20 kWh na 100 kilometrov, bi to ustrezalo dnevni razdalji 290 kilometrov. Povprečen Američan toliko prevozi v enem tednu. Mimogrede, običajni uporabniki vozil Tesla so omejeni na 400 kWh brezplačne energije na leto, kar bi porabili v  tednu dni neprestanega rudarjenja.

Rudarjenje bitcoinov z grafičnimi karticami je tako ali tako neumno, kaj pa če bi rudarili ether? S 16 karticami bi dnevno nabrali okrog 0,05 ethra, kar ustreza okrog 22 dolarjem. Ne ravno bogastvo. Mesečno bi torej nabrali slabih 700 dolarjev, pri čemer nismo upoštevali stroškov nabave ustrezne strojno opreme in predelave, hkrati pa smo predpostavili brezplačno električno energijo v nedogled.

Vse to ilustrira, kako potratno je rudarjenje kriptovalut. Zato ni presenetljivo, da se jih več kot polovica narudari na Kitajskem, kjer je hidroenergija zelo poceni. A to pomeni, da v resnici bitcoin obvladujejo – Kitajci.

Motherboard.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji