Objavljeno: 6.2.2014 01:00

Še bolj upogljivi telefoni LG

Videti je, da Korejski LG postaja glavni pobudnik tehnologij, ki omogočajo upogibanje in konstrukcijsko fleksibilnost mobilnih naprav. Po tem, ko so javnosti nedavno predstavili telefon G Flex z upogljivim zaslonom, so nedavno v ameriški patentni urad podali vlogo o še bolj drzni zamisli. Telefon opisan v patentnem zahtevku nima samo upogljivega zaslona, temveč se programsko lahko upogiba celotno ohišje telefona.

Inovacija leži predvsem v posebni kovinski zlitini, ki jo za zdaj imenujejo Shape Memory Alloy. Ta je narejena na tak način, da reagira na električni tok in ga pri tem spremeni v toploto. Toplota pa zlitino spremeni v drugo, vnaprej določeno obliko. Različne oblike dobijo na ta način, da ima telefon vgrajenih več takih »elektronskih mišic«, ki zlitino spravijo v drugo obliko. Ko izklopimo električni tok, se material postavi v prvotno stanje. Menda je tak material celo odličen proti oksidaciji in rjavenju, kar pri mobilnih napravah vsekakor ni odveč.

LG je v patentu opis tudi načine rabe nove tehnologije. Zanimiva je zamisel, da bi lahko s pomočjo tipal in programske opreme telefon sam zaznal, kdaj pada na tla in se tik pred tem upognil, da zmanjša pritisk in škodo pri pristanku. Telefon bi lahko s tovrstnim materialom tudi prepognil in zložili, da bi med prenašanjem zavzemal manj prostora, kot je velikost zaslona. Podobno kot pri dosedanjih školjkastih telefonih, le da se pri tem prepogne tudi celoten zaslon.

Upogljivost ohišja namerava LG uporabiti tudi na druge načine. Ob telefonskem klicu bi se denimo telefon lahko nagrbančil in s tem dal vedeti o dohodnem klicu tudi tedaj, ko je zvonjenje izključeno. Pri prejetem sporočilu pa bi se upognil v drugo smer in z obliko dal vedeti, kaj lahko uporabnik pričakuje.

Čeprav se vse skupaj sliši zelo futuristično, kar je sicer dovoljeno v patentnih vlogah, nekatere od omenjenih tehnologij že delujejo v laboratorijskem okolju. Znanstveniki se namreč že lep čas ukvarjajo s tako imenovanimi pametnimi materiali, ki bodo predstavljali prihodnost mobilnih naprav, pa tudi drugih vsakodnevnih izdelkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji