Objavljeno: 10.8.2013 12:00

SATA 3.2 je tu

Konzorcij SATA-IO (Serial ATA International Organization), ki skrbi za standard SATA, je standardiziral njegovo najnovejšo verzijo SATA 3.2. Z novo različico se bo dvignila hitrost (do 16 Gbps), je pa še nekaj drugih novosti. Na prvem mestu je seveda veliko poenotenje SATA in PCIe v SATA Express.

Prepustnost vmesnika SATA 3.0 znaša 6,0 gigabitov na sekundo, kar je za najhitrejše SSD-je že premalo, v praksi pa zaradi kodiranja 8b/10b nad 600 MB/s ne gre. Omejitev se je reševala tako, da so bili najhitrejši SSD-ji zgrajeni v obliki razširitvenih kartic, ki so z računalnikom komunicirale prek vmesnika PCIe. SATA 3.1 je prinesel nekaj drugih novosti, a hitrosti ni dvignil.

Zato so v SATA 3.2 definirali SATA Express, ki združuje SATA in PCIe. To z drugimi besedami pomeni, da se bodo stare naprave za SATA, PCIe in tudi nove za SATA Express priključevale z istimi kabli (glej skico), hkrati pa bomo na matični plošči za vse skupaj potrebovali priključek ene vrste in ne več dveh različnih. To tudi pomeni, da bodo SSD-ji za PCIe dobili videz »diska« (ali tudi kakšen drugačen, recimo kartice) in ne bodo več čepeli v razširitvenih režah.

Druge novosti so še dimenzijski standard M.2 za uporabo v tankih napravah, ki je bil doslej namenjen zlasti raznim karticam za prenosnike. SATA 3.2 podpira še microSSD za vgrajene sisteme, DevSleep za globoko spanje naprave, ki porabijo karseda malo energije, izboljšave pri ponovni vzpostavitvi RAID-polj (Rebuild Assist) in – zelo pomembno – podporo za hibridne diske (SSHD), kjer odločanje o podatkih, ki bodo na SSD-delu, ne bo več prepuščeno le algoritmu na disku, ampak bo lahko te podatke posredoval tudi operacijski sistem, saj bo vedel, da gre za SSHD.

SATA 3.2 je nazaj združljiv s pogoni za pretekle verzije.

 https://www.sata-io.org/sata-express

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji