Objavljeno: 22.6.2013 01:00

Samsungov Android v fotoaparatu

Samsung očitno močno verjame v povezavo med fotoaparati in pametnimi telefoni, saj je v kratkem času predstavil kar dva tovrstna hibrida. Po modelu Galaxy S4 Zoom, ki ima dostojen objektiv povezan s sodobnim pametnim telefonom, so predstavili še fotoaparat Galaxy NX, kjer je zgodba združena z druge plati – dobršen del telefonskega drobovja so vgradili v digitalni fotoaparat.

Galaxy NX je že na prvi pogled videti kot fotoaparat, v ozadju pa je sistem zajema slike brez zrcal (mirrorless), kjer so uporabili tipalo z ločljivostjo 20 milijonov pik. Objektivi so izmenljivi, kar ga uvršča med kandidate za nakup pri zahtevnejših uporabnikih.

Brez dvoma je največja posebnost fotoaparata vgrajena elektronika, ki je izposojena iz telefonov Galaxy. Na zadnji strani srečamo velik, 4,8-palčni zaslon s polno ločljivostjo HD, ki ga poganja štirijedrni procesor Pega-Q s taktom 1,6 GHz. Za delovanje so vgradili 2 GB RAM in pomnilnik Flash velikosti 16 GB. Komur to ni dovolj, lahko uporablja kartice microSD do velikosti 64 GB.

Za procesiranje podatkov v slikovnem delu skrbi procesor DRIMe IV, Galaxy NX pa premore tudi napreden hibridni sistem za samodejno ostrenje (AF), ki natančno zaznava faze in kontrast. Za slikanje akcijskih dogodkov lahko računamo na hitro zaslonko 1/6000 sekunde ter način rafalnih posnetkov do 8,6 posnetka na sekundo. Na voljo je tudi 13 različnih objektivov, ki bodo zadovoljili najbrž vse potrebe.

Kot se za elektroniko pametnega telefona spodobi, ima Galaxy NX vgrajen vmesnik Wi-Fi, sprejemnik GPS, bluetooth 4.0 in podporo za mobilna omrežja 3G, ponekod celo LTE. Seveda so te komunikacijske zmožnosti mišljene predvsem za podatkovni prenos. Le kdo bi si želel tak fotoaparat prislanjati na uho. Vgrajeni so še merilniki pospeškov, kompas, žiroskop in svetlomer, tako da si lahko že predstavljamo zanimive programe, ki bodo lahko uporabljali kombinacijo vse te strojne opreme.

Vgrajen je najnovejši sistem Android 4.2. skupaj s kopico programov, ki se tičejo fotoaparata in pametnega telefona ter priložnostnega večpredstavnega prevajalnika. Med njimi je denimo S Story, s katerim lahko ovekovečimo neprecenljive trenutke, jih umestili v časovnico ter uredimo v digitalno fotografsko knjigo, prenosljivo tudi na druge naprave.

Več kot 30 funkcij Smart Mode zagotavlja optimalne nastavitve za posamezno okolje in možnost ustvarjanja posebnih, umetniških fotografij. Multi Exposure spoji dve sliki v eno, Animated Photo združi zaporedne posnetke do petih sekund dolžine in ustvari animirano datoteko GIF. Za več realizma je tu Sound & Shot, ki ob zajemu fotografije shrani še zvok, kar trenutkom doda novo dimenzijo resničnosti.

Zanimivo, da bo Samsung ob fotoaparatu prilagal tudi program Adobe Lightroom, ki sodi v sam vrh ponudbe za obdelavo fotografij. V prodajo pride sredi poletja, tedaj pa bo znana tudi cena.

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji