Objavljeno: 14.5.2013 01:00

Samsung razvija tehnologijo 5G

Medtem, ko si hitri mobilni internet v obliki tehnologije 4G (LTE) šele utira pot, pri Samsungu že delajo prve korake pri naslednji generaciji, imenovani 5G. V sporočilu za javnost so oznanili, da imajo v laboratoriju delujoči oddajnik in sprejemnik, ki zmore prenos podatkov s hitrostjo kar 1,06 Gb/s na razdalji 2 km.

Za ta hitrostni dosežek so posegli po zelo visokem frekvenčnem območju 28 GHz, posebni prilagodljivi tehnologiji oddajnikov ter skrbno zasnovanimi antenami s 64 elementi. Z vsemi temi ukrepi so menda presegli omejitve razprostiranja in oslabitve signala v mejnih pogojih (na primer v dežnem vremenu), sicer znanih za prenose pri ultra visokih frekvencah.

Samsung seveda sanja, da bo nekega dne s tovrstno tehnologijo omogočil pretočni prenos tudi najbolj zahtevnih video posnetkov (3D, UHD) na mobilne naprave. Žal cilj ni ravno za vogalom, saj menijo, da lahko množično rabo tehnologije 5G pričakujemo šele okoli leta 2020. Še prej se bodo morali proizvajalci dogovoriti za skupni standard, saj nasledniki tehnologije 4G ta hip nastajajo na več koncih sveta, za zdaj žal nepovezano.

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji