Objavljeno: 8.2.2014 06:00

Rusija prepovedala bitcoin

Rusija je za Kitajsko druga velesila, ki je prepovedala uporabo bitcoina. Iz ruskega državnega tožilstva so včeraj po sestanku s centralno banko, obveščevalno službo FSB in notranjim ministrstvom sporočili, da je uporaba nadomestnih valut prepovedana.

Ruska centralna banka je že prejšnji mesec ljudi posvarila, da je uporaba kriptovalut lahko povezana s kriminalnimi združbami, ki se ukvarjajo s pranjem denarja in financiranjem terorizma. Poudarili so, da je bitcoin neodvisna valuta, ki ni regulirana, zato obstoji velika nevarnost znižanja vrednosti. Ker je poslovanje z njo načeloma anonimno, se uporabniki izpostavljajo nevarnosti, da (tudi nevede) postanejo del nezakonitih dejavnosti.

Poleg teh razlogov so na koncu citirali še zakon o centralni banki, ki prepoveduje uporabo vzporednih valut poleg rublja. In s tem je uporaba bitcoina v Rusiji postala kazniva.

Kako bodo prepoved izvajali v praksi, je težko napovedati. Lovljenje posameznikov, ki imajo na svojih računalnikih denarnice za bitcoine, je praktično nemogoče. Precej laže pa bodo zaprli borze, ki v Rusiji omogočajo pretvarjanje bitcoinov v druge valute. Hkrati je prepovedano tudi nakazovanje denarja na račune, ki so v lasti tujih borz za bitcoine.

Rusija ni edina država, ki je prepovedala bitcoin. To je storila tudi Kitajska, Indija in Danska pa sta prepovedali nakazila denarja na račune za bitcoine. Povsem drugače je v Braziliji, kjer je tamkajšnja centralna banka povedala, da bitcoine ne regulira niti ga nima namena. V Sloveniji pa za zdaj bitcoin obstaja v sivi coni; reguliran ni, dobički iz trgovanja niso obdavčeni, narudarjeni bitcoini pa so, saj štejejo v dohodnino.

Rusija je tako posredno priznala, da je bitcoin valuta. Tudi ZDA so to že storile, niso pa ga prepovedale. Tečaj bitcoina je po objavi ruske prepovedi zdrsnil za skoraj petino, potem pa je del tega padca nadoknadil.

 

http://genproc.gov.ru/smi/news/genproc/news-86432/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji