Objavljeno: 13.5.2013 01:00

Revolucionarni 3D tiskalnik ali nateg?

V mladi, a energični skupnosti malih podjetij, ki prinašajo na trg 3D tiskalnike je precej završalo, ko se je na sceni pojavila doslej neznana družba BotObjects. Mlado podjetje napoveduje tiskalnik z imenom ProDesk3D, ki se menda lahko pohvali s tem, da zna izdelati predmete v polni paleti barv.

ProDesk3D naj bi imel podoben sistem kartuš, kot ga poznamo pri brizgalnih tiskalnikih, le da bo v njih hranjena posebna plastika. Tiskalnik naj bi znal s posebnim mehanizmom ustrezno mešati plastično osnovo, da bi lahko nato odtisnil sloj v zaželeni barvi. Ključni del za tovrstno delovanje je menda v programski opremi, ki pride s tiskalnikom.

ProDesk3D naj bi znal povrh vsega ustvarjati predmete z natančnostjo nanosa 25 mikronov, kar je precej bolje od tega, kar znajo trenutno narediti 3D tiskalniki v cenovnem razredu za domačo rabo. Avtorji se tudi hvalijo s posebnim sistemom treh ventilatorjev v tiskalni komori, ki pripomorejo k natančnejšemu in vsakič primerljivem nanosu materiala.

Na podjetje BotObjects se je usul plaz kritik, ker predstavitev izdelka niso podkrepili z delujočim prototipom, temveč zgolj z računalniškimi slikami ohišja. Nekateri tekmeci menijo, da trditve mladega podjetja ni mogoče preveriti in da je marsikaj od navedenega tehnično neizvedljivo. Vprašanje je tudi glede izkušenj ekipe, ki je v ozadju in ki izhaja večinoma iz področja programske, ne pa strojne opreme. Prav tako za zdaj molčijo o ceni. BotObjects seveda vse kritike zanika in napoveduje skorajšnji javni prikaz. Od junija naprej pa tudi sprejem prvih naročil.

Revolucija ali nateg? Čas bo pokazal.

http://botobjects.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Pluser | 13.5.2013 | 12:17

Dolker nebodo znali tiskati skoraj vse najbolj uporabne snovi npr. železo jeklo itd... nebo kakšne revolucije

Matjaž Klančar | 13.5.2013 | 12:22

Točno tako.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji