Objavljeno: 15.6.2014 07:00

Razkril Microsoftove skrivnosti in dobil zapor

Alex Kibkalo, bivši Microsoftov zaposleni, ki je delal v Libanonu in Rusiji, je francoskemu blogerju predal razvojne različice popravkov za Windows RT in razvojni paket za Microsoftov interni aktivacijski strežnik, kot maščevanje za slabo oceno svojega nadrejenega. Na njegovo nesrečo je bloger po drugem kanalu hotel preveriti avtentičnost predanega, kontaktirani pa je komunikacijo predal Microsoftu.

Komunikacija je potekala prek strežnika Hotmail, Microsoft pa je med interno preiskavo v poštnem predalu omenjenega blogerja prišel do podatkov o Kibkalu. Preiskava je pokazala, da je Kibkalo v Microsoftovem omrežju ustvaril virtualni računalnik, iz katerega je ukradene programe prenesel v servis SkyDrive.

Alex Kibkalo je bil za storjeno pravkar obsojen na tri mesece zapora in sto dolarjev kazni.

Primer sproža zasebnostne pomisleke, saj je Microsoft na svojo roko, med svojo interno preiskavo, prebrskal poštni predal enega od uporabnikov Hotmaila (danes Outlook.com). Res pa je, da je licenčna pogodba, ki s(m)o jo takrat uporabniki Hotmaila sklenili z Microsoftom, to dopuščala.  Microsoft je licenčno pogodbo en teden po dogodku spremenil in zapisal, da bo v podobnih primerih preiskavo prepustil organom pregona. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji