Objavljeno: 15.1.2018 01:00

Ranljivost Meltdown načenja odnose med Intelom in Microsoftom

Navezava Intel – Microsoft je desetletja kraljevala svetu osebnih računalnikov in nekoč je bilo videti, kot da je neuničljiva. Toda v zadnjih letih, ko sta tako Microsoft kot Intel zamudila dobršen del poslovnih priložnosti na mobilnih napravah, nekdanja trdna partnerja vse bolj pogosto navezujeta nove stike.

Nedavno razkrita ranljivost Meltdown, ki je prizdela v resnici celotno računalniško industrijo, je kot kaže odnose med partnerjema še bolj ohladila. Microsoft je menda zelo jezen na Intel, saj so morali pri Microsoftu večino dela za odpravljanje najdene napake opraviti sami. Hkrati je na dan pricurljala informacija, da je Intel Microsoftu o napaki povedal že pred približno pol leta.

Nekdanja tesna partnerja se razlikujeta tudi po oceni, koliko bo ranljivost vplivala na zmogljivost obstoječih sistemov. Medtem, ko Intel skuša zmanjšati ali celo banalizirati vpliva na hitrost računalnikov, pri Microsoftu še naprej poudarjajo, da bo v nekaterih sistemih, še posebej strežniških, upočasnitev občutna.

Ohlajevanje odnosov prihaja ravno v času, ko je Microsoft (morda tudi zaradi spoznanja o vplivu ranljivosti?) sklenil obnoviti odnose z družbo ARM. Prav na letošnjem sejmu CES so Microsoftovi partnerji prikazali prvi nabor prenosnikov, ki uporabljajo procesorje ARM in na njih emulacijo ukazov x86/x64. Partnerja sicer uradno trdita, da v odnosu ni prav nič narobe in vse po starem, toda poznavalci trdijo drugače.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji