Objavljeno: 27.7.2014

Qualcomm vrhunsko in hkrati s težavami

Qualcomm, podjetje, ki trenutno dominira na področju mobilnih procesorjev na osnovi ARM (vsi vrhunski modeli Android in Windows Phone imajo vgrajen njihov procesor Snapdragon 801) je v zadnjem četrtletju prijavilo 42% višje prihodke kot lani,kar je več kot so napovedali finančni strokovnjaki, vendar so njegov delnice na borzi vseeno padle za 7%. Kako je to mogoče?

To je posledica dejstva, da ima podjetje kar nekaj težav na Kitajskem, na tržišču, ki mu sicer prinaša skoraj polovico vseh prihodkov. Večina prihodkov tam sicer izvira iz licenc za nekatere patentirane mobilne tehnologije, kot so povezovanje 3G in 4G. Kitajski proizvajalci, četudi ne kupujejo direktno Qualcommovih čipov in vezij, morajo namreč plačati določeno vsoto za intelektualno znanje, ki je vgrajeno v njihove čipe.

Kitajski državni regulator National Development and Reform Commission (NDRC) je ugotovil, da ima podjetje na tem področju monopol, kar samo po sebi še ni težava (monopoli na Kitajskem niso prepovedani), huje je, da NDRC preiskuje trditve nekaterih kitajskih podjetij, da jim Qualcomm svoje znanje prodaja dražje kot nekaterim podjetjem iz drugih držav. Če se bo obtožba izkazala za resnično, bo Qualcomm zadela kazen do 10% letnega prometa na kitajskem trgu, kar bi zneslo celo do 1,2 milijarde dolarjev.

Po drugi strani se Qualcomm pritožuje, da jim nekatera kitajska podjetja najverjetneje napačno poročajo o številu prodanih izdelkov z vgrajenimi Qualcommovimi tehnologijami in jim tako plačujejo premalo.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji