Objavljeno: 3.8.2013 06:00

Qualcomm: osem jeder je neumnost. Mar res?

Naslovni stavek je včeraj izrekel Anand Chandrasekher. To ni kar nekdo, ampak glavni podpredsednik podjetja Qualcomm, povedano pa je uradno stališče podjetja. Qualcomm pa je proizvajalec silno priljubljenih celostnih procesorjev (SoC, system on a chip) iz družine Snapdragon, ki se uporabljajo v pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in podobnih prenosnih napravah. Qualcomm torej v bližnji ali srednjeročni prihodnosti ne bo proizvajal procesorjev z osmimi jedri.

Da ne bo vse skupaj vzeto iz konteksta, malo ozadja. Chandrasekher je to povedal na okrogli mizi za tajvanske medije, ki je potekala v torek. Tam je predstavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje, ki se je za Qualcomm končalo 30. junija. Hkrati raste trg pametnih telefonov, ki so jih lani globalno prodali dvakrat več kot leto pred tem. Do sem nič novega.

Potem pa je na novinarsko vprašanje, ali bo Qualcomm kdaj razvil oziroma predstavil osemjedrni procesor, zelo suho odgovoril. Posvečajo da se izkušnji, ki jo uporabnik želi, to pa je dolgoživost baterije, večpredstavnost, aplikacije, povezljivost in podobno,  zagotovo pa ne osem jeder. To je neumnost in Qualcommovi inženirji ne počnejo neumnosti, je povedal. Pa je res?

Osemjedrni procesorji v mobilnih napravah obstajajo. Qualcomm je s svojimi Snapdragoni prilezel do štirih jeder in tu ostajajo. Konkurenca pa ni istega mnenja. Komentar je pravzaprav spodbodel MediaTek, ki je pretekli teden predstavil osemjedrni procesor. Pravijo, da gre za resnični osemjedrnik, ki omogoča ločeno rabo (ali vklop, če hočete) vsakega jedra. Samsung je podobnega mnenja. Njihov prvi izlet v osemjedrno področje je bil Exynos 5410, ki ga najdemo v nekaterih verzijah Galaxyja S4. Nvidiina Tegra osmih jeder še nima, Intelov Atom pa jih ima, a so namenjeni lahkim strežnikom in ne mobilnim napravam. Tu seveda govorimo o pravih osemjedrnih čipih in ne o štirijedrnikih s podporo HyperThreadingu.

Chandrasekher je plastično povedal, ne moremo povezati osem kosilnic in dobiti ferrarija. To je res. Če imamo osem jeder, potrebujemo ustrezno programsko opremo, ki jih bo izkoristila. Ta je dandanes že precej paralelizirana, a vseeno ena sama aplikacija osmih jeder ne bo uporabljala v polnosti. Če pa imamo hkrati odprtih več, je zgodba drugačna. In so seveda tudi izjeme, kot je obdelovanje slik ali procesiranja videa, kjer vsako jedro pride še kako prav. Vprašanje je le, kdo neki to počne na telefonu. Res pa je tudi, da drobljenje ene aplikacije na niti za več procesorjev, prinese nekaj dodatnega računanja (overhead), kar zmanjšuje avtonomijo baterije. Oziroma drugače: isti problem bo osem jeder mogoče obdelalo trikrat hitreje od enega samega (zelo odvisno od narave problema), a bo porabilo več energije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji