Objavljeno: 20.5.2014 13:00

Prvi bankomat za bitcoine v Sloveniji

V Ljubljani smo dobili prvi slovenski avtomat, ki omogoča nakup bitcoinov. Podjetje Bitnik je v preddverju Hostla Tresor na Čopovi ulici v Ljubljani postavilo avtomat, kjer lahko z gotovino kupimo bitcoine.

Podobni avtomati že stojijo v drugih državah, začenši s Kanado od lanskega oktobra, sedaj pa smo ga dobili tudi mi. Delovanje Bitnika je zelo poenostavljeno, tako da ne bi smelo povzročati težav nikomur. Potrebujemo zgolj evrske bankovce (kovancev ne sprejema) in veljaven naslov zasebne bitcoinske denarnice, ki si ga moramo ustvariti že pred tem na svojem računalniku. Bralnik na napravi odčita naslov uporabnika, ki mora biti zapisan v obliki QR-kode, nato pa nanj po vstavitvi evrov nakaže ustrezno protivrednost v bitcoinih. Celoten postopek traja manj kot minuto.

V Bitniku poudarjajo, da je glavna prednost tega načina priročnost in varnost, saj bitcoini v nobenem trenutku niso na računu pri spletni borzi, ampak se pretočijo neposredno iz javne Bitnikove denarnice v denarnico uporabnika.

Vse skupaj pa ni poceni, saj Bitnik sicer uporablja tečaj na Bitstampu, a si odtrga 7 odstotkov provizije. Ekipa pravi, da si s tem pokrivajo začetno investicijo in obratovalne stroške, v prihodnosti pa lahko pričakujemo znižanje provizije, če bo promet dovolj velik.

Storitev je povsem anonimna, saj uporabniku ni treba predložiti nobene identifikacije. Vseeno pa množično pranje denarja na tak način ne bo mogoče, ker ima Bitnik zgolj omejeno zalogov bitcoinov v svoji denarnici, ki se ta hip giblje okrog 16 (torej slabih osem evrskih tisočakov).

V Sloveniji je z bitcoini mogoče plačevati na dobrih tridesetih lokacijah, večinoma v središču Ljubljane. V vseh primerih je bitcoin le način plačila, cene pa so še vedno denominirane v evrih, zato njihova bitcoinska protivrednost niha skupaj s tečajem. Ekipa Bitnika si prizadeva, da bi do septembra, ko bo v Ljubljani potekala srednje- in vzhodnoevropska konferenca o bitcoinu ComCoin, razširili poslovanje z bitcoini in povečali število trgovcev, ki jih sprejemajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji