Objavljeno: 31.8.2013 01:00

Prozoren zvočnik

Raziskovalcem iz univerze Harvard je uspelo sestaviti skupaj delujoč zvočnik iz izredno tankega prozornega materiala. Zvočnik uporablja tehniko ionske prevodnosti, ki so jo prvič uporabili v tovrstne namene. Rezultat je pravzaprav nekakšna umetna mišica, ki zna reproducirati zvok v celotnem slušnem območju.

Princip ionske prevodnosti je sicer znan že dalj časa, vendar so ga doslej obravnavali kot neuporabnega za praktično rabo zaradi slabe reaktivnosti na električne impulze. Raziskovalca Jeong-Yun Sun in Christoph Keplinger pa sta dobila domiselno idejo, s katero sta med dva sloja prevodnega gela postavila dodaten sloj prozorne gumijaste snovi, s čimer sta dobila želeno gibljivost in sredstvo za izpodrivanje zraka ter s tem generiranja zvoka.

Dosežek ima lahko v prihodnosti številne področja rabe, na primer v robotiki, optiki in v mobilnem računalništvu. Nekateri menijo, da bi to lahko bil temelj za bodoče zaslone, ki bi bili hkrati tudi zvočniki in s tem odpravili slaboten zvok, ki ga zmorejo današnji mobilniki.

https://www.seas.harvard.edu/news/2013/08/transparent-artificial-muscle-plays-grieg-to-prove-point/?utm_source=youtube&utm_medium=social&utm_campaign=harvard-youtube

5K5KSDL1gXE

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 31.8.2013 | 09:50

Pol te bo pa zaslon na dotik žgečkal pod prsti ;-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji