Objavljeno: 18.2.2017 01:00

Profesionalni 3D tisk za delovne skupine

Analitske družbe že nekaj časa navajajo, da 3D tiskalniki vstopajo v zrelo dobo in so s tem primerni za vsakdanjo rabo, vsaj v nekaterih okoljih, kot so oblikovalni biroji in maloserijska proizvodnja. Podjetje Stratasys je predstavilo novo družino tiskalnikov Series F123, ki najbolje ponazarja, kaj lahko pričakujemo od najnovejše generacije tiskalnikov, kjer 3D tisk ni več zabava ali zanimivost, temveč vsakdanje delo povezano z iskanjem čim večje učinkovitosti.

Nova generacija tiskalnikov je namenjena prvenstveno oddelkom, ki izdelujejo prototipe, nudi pa tisk z uporabo kombinacije materialov, kot so PLA, ASA, ABS in PS-ABS. Slednji so zanimivi predvsem za avtomobilsko industrijo, saj omogočajo vodoodpornost in strukturno trdnost za praktični preizkus prototipov.

Stratasys ponuja v družini več modelov, F170, F270 in F370, ki se med sabo razlikujejo po največji velikosti natisnjenih modelov (od 25,4 do 35,56 cm) in hitrosti delovanja. Tiskalniki lahko uporabljajo hkrati do štiri različne niti in skupno 10 različnih barv.

Pri oblikovanju tiskalnikov je sodelovalo podjetje Designworks (skupina BMW), zato je izdelek tudi vzor za sodobno oblikovanje. Tiskalniki so veliki kot pralni in sušilni stroj postavljena eden na drugega, postavitev delov pa spominja na klasične tiskalnike – v zgornjem delu je tiskalni mehanizem in komora za modele, v spodnjem delu pa prostor za kartuše z materiali.

Celoto se lahko upravlja prek vgrajenega zaslona na dotik, kjer lahko v celoti krmilimo vse funkcije tiskalnika. Kot alternativo pa lahko tiskalnik krmilimo in nadzorujemo tudi na daljavo, celo prek pametnega telefona. Stratasys o cenah še ne govori, poznavalci pa menijo, da se bodo cena osnovnega modela gibala pod 20.000 ameriškimi dolarji.

gwmbP0Lqkog

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji