Objavljeno: 30.5.2016 01:00

Procesorji ARM za dobo navidezne resničnosti

Podjetje ARM bo v letu 2017 predstavilo novo, precej zmogljivejšo generacijo procesorjev z mislijo predvsem na podporo navidezni resničnosti. Ker želijo, da bi mobilne naprave postale enakopravni vir gradiva za navidezno resničnost, bodo novi procesorji Cortex-A73 in grafični procesor Mali-G71 naredili precej večji zmogljivostni skok, kot smo bili vajeni pri menjavi generacij izdelkov v preteklih letih.

Coretx-A73 bo po ocenah okoli 30% zmogljivejši od dosedanjega modela Cortex-A72. Obenem pa bodo še naprej zmanjševali porabo energije. To lahko dosežejo z uporabo tranzistorjev FinFET (3D arhitektura) narejenih s tehnologijo 10-nm povezav, s čimer bodo dosegli še en rekord – novi procesorji bodo povrh vsega imeli najmanjšo površinsko zasedenost doslej.

Grafični procesor Mali-G71 bo doživel še večji zmogljivostni skok, po ocenah bo nudil 50% večjo grafično zmogljivost ob 20% zmanjšanju porabe energije. Imel bo kar 32 jeder za senčenje, dvakrat več kot danes.

Vse skupaj bo prispevalo k temu, da bo kombinacija Cortex-A73 in Mali-G71 podpirala zaslone ločljivosti do 4K s frekvenco do 120 Hz (90Hz je nekako minimum za spodobno grafiko v navidezni resničnosti) in latenco manjšo od 4ms, kar obeta odlično uporabniško izkušnjo.

Trenutno smo šele na začetku poti novi izdelkov. Podjetja, kot so Mediatek, Marvell in HiSilicon so že licencirala novo tehnologijo, vendar proizvodni načrti še niso zaključeni. Prve telefone, ki bo bodo primerni tudi za resnejšo rabo na področju navidezne resničnosti lahko pričakujemo šele od sredine leta 2017 dalje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji