Objavljeno: 23.8.2016 14:00

Prišel je Android 7.0

Pri Googlu so s tem tednom začeli z nadgradnjo podprtih naprav na Android 7.0, z razvojnim imenom Nougat. V tem trenutku gre seveda le za naprave Nexus, nadgradnjo bodo tako dobili Nexusi 6, 5X, 6P in tablica Nexus 9, hkrati pa tudi predvajalnik Nexus Player in hibridna tablica Pixel C. O novi različici sistema smo sicer pisali že marca, seveda je šlo še za razvojno različico.

Kot vedno, se pričakuje nadgradnja tudi na drugih Android napravah, a je to seveda v rokah ostalih proizvajalcev. Prvi bodo nadgradnjo dobili novejši zmogljivejši modeli, Samsung je lani pri nadgradnji na Android 6 potreboval kar nekaj mesecev, preden je bil novi sistem pripravljen za njihove zmogljivejše naprave Galaxy. Starejše in cenejše naprave bodo večinoma prikrajšane nadgradnje (vsaj sodeč po dosedanji praksi). 

Pri Googlu se hvalijo, da je v novem Androidu čez 250 večjih novosti. Kar nekaj teh se tiče večopravilnosti, saj bomo lahko istočasno uporabljali dve aplikaciji eno ob drugi, pri tem bomo lahko spreminjali, kakšen del zaslona bo zasedala vsaka izmed njiju. Podobno so v iOS 9 uvedli tudi pri Applu, seveda le na novejših tablicah iPad, že nekaj let pa to zmorejo Samsungovi telefoni/tablice, pa tudi Microsoftov Surface) Še ena novost je možnost odgovarjanja neposredno iz notifikacij (denimo na elektronsko pošto ali SMS), spet podobno, kot to počnejo naprave z iOS:

Izboljšali so tudi rabo energije, konkretno so nadgradili sistem Doze iz prejšnje različice Androida. Ta je takrat, ko je naprava mirovala (denimo na pisalni mizi) znižal porabo energije, sedaj pa bo to počel tudi takrat, ko se bo naprava premikala, a bo ugasnjen zaslon (torej ko imamo napravo v žepu). Kar nekaj pozornosti so namenili podpori sistemu Vilkan (API za prikaz 3D) in platformi Daydream (Googlova platforma za navidezno resničnost na mobilnih napravah). Tega današnji telefoni sicer še ne bodo omogočali, podprte naprave se pričakuje v naslednjem letu.

Naprave z Android 7 bodo lahko nameščale varnostne in druge popravke v ozadju, hkrati je tudi namestitev hitrejša kot doslej. Pospešili so hitrost zagona, z novim prevajalnikom so izboljšali odzivnost aplikacij, uvedli so šifriranje na nivoju datotek (file-based encryption). Marsikdo pa bo navdušen tudi nad velikim številom novih emojijev. Več o teh novostih si lahko preberete na uradnem Android blogu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji