Objavljeno: 15.8.2013 07:00

Prihodnji mesec nova iPhona 5S in 5C

Ves splet se ukvarja z ugibanjem, kdaj bo Apple predstavil nov iPhone. Ta teden so se pojavile neuradne informacije, da se ima to zgoditi 10. septembra. Tudi če bo Apple izbral kakšen drug dan, to ne bo imelo pomembnejšega vpliva. Vsi namreč vemo, da bo iPhone tu dovolj pred začetkom božične nakupovalne sezone, da bo lahko napihnil Applove prihodke v zadnjem četrtletju. Bolj zanimivo je vprašanje, koliko iPhonov bo Apple predstavil. Čedalje bolj kaže, da dva – nadgrajenega in oskubljenega.

Doslej se je namreč Apple držal preverjene Jobsove strategije. Uporabnik ne ve čisto dobro, kaj hoče, razen da naprava deluje brez težav. Pomaga tudi, da je statusni simbol, zato je Apple vsako leto izdal novo verzijo iPhona. Eno samo, ki ni bila poceni. Kdor si je ni mogel privoščiti, je bil prisiljen kupiti starejši model, ki je prav tako dobro deloval, le da je vsem dal jasno vedeti, da pač nima denarja (ali ga ne želi trošiti) za novega. Za razliko od androidne džungle modelov, različic in verzij je iPhone en sam.

Sedaj pa se nam obetata kar dva. Vlečni konj bo seveda iPhone 5S, kot se bo očitno imenovala nova najboljša verzija. Dobil bo senzor prstnih odtisov, ki bo vgrajen na gumb Home in prekrit z na praske odpornim steklom. Nič čudnega, saj je Apple lani kupil AuthenTec, ki proizvaja senzorje za prstne odtise. Kar se tiče velikost novosti ne bo. Imel bo kamero z 12 milijoni točk z možnostjo zajeti 120 sličic na sekundo, dvojni LED-fleš za fotografiranje v slabi svetlobi. Kaj ga bo poganjalo v notranjosti, ni znano.

Novost brez primere pa je iPhone 5C. Res je, Apple pripravlja oskubljeni pametni telefon, tako da bodo lahko tudi kupci s plitvejšimi žepi dobili nov aparat. Ti so bili doslej prisiljeni kupiti starejše modele in ni jih bilo malo, saj se v ZDA, recimo, proda približno polovica iPhonov 5 in polovica iPhonov 4(S). Ta trg je v državah z nižjo kupno močjo še večji. V časih Steva Jobsa se bržkone ne bi zgodilo nič, Tim Cook pa nam bo prodal iPhone 5C.

Kaj dosti o njem ne vemo, je pa na internet priromal videoposnetek zelene inačice – ki seveda ne bo edina barvna izbira. Manjkale mu bodo nekatere funkcionalnosti, kot je recimo govoreča pomočnica Siri in senzor prstnih odtisov. Že sam obstoj tega modela, kaj šele njegove specifikacije, pa Apple še ljubosumno skriva. Analitiki pa napovedujejo, da bo stal okoli 300 dolarjev brez vezave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji