Objavljeno: 28.11.2013 06:00

Prenesite si Wikipedijo na disk

Mnenja o Wikipediji so deljena, a dejstvo je, da je skozi velika vrata prikorakala v naš svet in bo tu ostala. Profesorji glasno negodujejo, kadar so seminarske naloge v večji meri prepisane ali prevedene iz Wikipedije, celo v diplomskih nalogah pa najdemo Wikipedijo med viri. Kljub tej nenamenski rabi je Wikipedija izjemno uporaben pripomoček, ki na enem mestu združuje dobršen del znanja človeštva. Problem je le, da za Wikipedijo potrebujemo internetno povezavo.

Klasične enciklopedije, kot je Britannica, lahko kupimo na več zgoščenkah in seveda v tiskani obliki, dasi imajo seveda tudi spletno verzijo. Z utvaro, da je v njih manj napak kakor v strokovno pregledanih enciklopedijah, so primerjalne raziskave že opravile. V obeh je približno enaka količina neumnosti, medtem ko je Wikipedija boljša pri dokumentiranju aktualnih fenomenov. Sedaj pa Wikipedija izgublja še drugo očitno slabost. Odslej si jo lahko prenesete na svoj računalnik.

Za začetek velja to le za angleško, ki je tudi najobsežnejša, čeprav se pripravljajo tudi druge. Angleška verzija Wikipedije z dne 4. 11. 2013 ima 13,9 milijona strani (4,4 milijona člankova) in 3,7 milijona slik. Vse skupaj meri dobrih 100 GB.

Odprtokodni projekt XOWA omogoča prenos več wikijev, ne le Wikipedije, na disk. Med njimi najdemo tudi Wikivir (Wikisource) in Wikinavedek (Wikiquote). Preneseni podatki so v polnem HTML-ju, kar pomeni, da je dostop, videz in premikanje s hiperpovezavami med njimi popolnoma enako kakor v spletni verziji. Če imate na disku prostih 100 GB, boste potrebovali še okrog 30 ur časa, da se vse skupaj namesti in postavi v stanje za uporabo.

Kdor želi Wikipedijo na disku, si lahko omenjene datoteke prenese prek protokola torrent, tako da strežnikov Wikipedije to popolnoma nič ne obremenjuje. Nove verzije bodo objavljali v obliki diferenčnih kopij, ko bo sprememb naneslo na 2 GB. In tako lahko imate vedno svežo in lokalno dostopno Wikipedijo na kartici SD ali ključu USB, če se znajdete kje v Afriki.

 

http://xowa.sourceforge.net/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji