Objavljeno: 12.4.2013 01:00

Porazna prodaja računalnikov PC

Prodaja osebnih računalnikov PC je v prvem četrtletju leta 2013 padla za rekordnih 11,2%. Tako vsaj po poročilu družbe Gartner, IDC je še bolj črnogled in poroča, da je prodaja padla kar za 13,9%. Prvič po letu 2009 se je prodaja spustila pod nivo 80 milijonov prodanih enot (Gartner: 79,2 milijonov, IDC: 76,3 milijonov).

To je bistveno večji padec kot so ga pričakovali sami analitiki. Še konec lanskega leta so pri IDC napovedovali rast 1,2% med leti 2012 in 2016. Zdaj se pokazalo, da so nove vrste naprav in ponekod gospodarska kriza naredili svoje in se je za proizvajalce računalnikov pokazal najbolj črn scenarij.

Najhuje je ravno v Evropi, kjer je prodaja globalno padla kar za 16%. To je tretji zaporedni kvarta s padcem in največji, od kar Gartner meri prodajo na stari celini. O padcu prodaje poročajo tudi od drugod, vendar v manjšem obsegu (ZDA – 9,6%, Azija -10,3%).

Med vodilnimi proizvajalci računalnikov skoraj ni takega, ki si ne bi celil rane. Vodilnemu HP-ju je padla prodaja za kar 23,6% in ima zdaj globalno gledano le še 14,8% tržni delež, tako da se mu je zasledujoči Lenovo približal na samo 0,1% razlike. Kitajski velikan je edini ohranil rast, čeprav resnično minimalno: +0,1%. Tretji je Dell s padcem 11,2%, četrti Acer z -29,3% in Asus z -3,5%.

http://www.gartner.com

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

klemen_ | 13.4.2013 | 08:58

Meni se tu ne zdi nič posebnega, pač tako kot kot imam tudi sam PC, ki ima sicer že tri leta, je pa še vedno več kot dovolj za poganjanje vsega mogočega. Pred leti se je hardware razvijal zelo hitro in komaj dohajal software, si moral obvezno vsako leto novega kupit, danes pa software že prav težko izkoristi niti del potencijala. No razen mogoče igračarjev. Potem dodamo še krizo in dobimo povsem očiten rezultat. Pač ljudje že imajo kar rabijo in ni potrebe po menjavi.

Vlajke | 13.4.2013 | 20:05

Se strinjam s Klemnom. Je pa tu mogoče tudi še en važen faktor: Windows 8. Windowsi so bili ponavadi eno od gonil za menjavo PC-ov pri potrošnikih. Glede na to, da se trenutna verzija ljudem ni ravno prikupila, to sedaj ne služi kot izgovor za menjavo PC-a.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji