Objavljeno: 8.1.2014 11:00

Poplava pametnih ur

Na sejmu CES, ki se v teh dneh odvija v Las Vegasu, je na ogled postavljenih ogromno pametnih ur in drugih računalnikov, ki jih nadenemo (v angleščini se je že prejel izraz »wearables«). Področje je dobilo zagon že lani, ko so se pojavilo ogromno govoric, da naj bi Apple pripravljal pametno uro. To se sicer ni zgodilo, so pa svoje ure splavili pri Samsungu in Sonyju, a brez večjih uspehov. Letos bomo očitno priča še več tovrstnih tehnoloških igrač.

Naj CESu se predstavlja kar nekaj novih pametnih ur. Kar nekaj prototipov so pokazali pri Intelu, kjer so poleg pametne ure pokazali še pametno slušalko, ki omogoča upravljanje preko zvočnih ukazov, podobno kot Applova Siri. Zanimiva je tudi obleka za dojenčke z vgrajenimi tipali, ki merijo srčni utrip, temperaturo in dihanje malčka. Poleg novega procesorja, namenjenega za uporabo v majhnih, prenosljivih napravah, so pri Intelu napovedali tudi tekmovanje za najboljšo tovrstno napravo – prva nagrada bo 500.000 dolarjev in seveda možnost sodelovanja z Intelom pri razvoju.

Seveda je na sejmu tudi veliko naprav, ki so že pripravljena za proizvodnjo. Svoj merilec za fitnes so pokazali pri LGju, naprava po imenu Lifeband Touch bo podpirala tako telefone Android kot iPhone, ob njej so predstavljali še slušalke z vgrajenim tipalom srčnega utripa.

S tem področjem se resno ukvarjajo tudi pri Sonyju, kjer so v ponedeljek predstavili novo fitnes napravico, imenovano Core. To bomo lahko vključili v zapestne trakove, vpletli med vezalke tekaških čevljev ali pripeli nekam na obleke, podatke pa bo pošiljala na naš pametni telefon. Kar nekaj zdravstvenih naprav so pokazali pri iHealth, med drugim tudi EKG tipalo, ki pošilja podatke na tablico preko Bluetootha. Podjetje 3L Labs je kazalo vložek za čevlje, imenovano Footlogger, ki ima vgrajenih kar osem tipal za pritisk (poleg triosnega pospeškometra).

Svojo novo uro z imenom Steel so predstavili tudi pri podjetju Pebble, znano po eni izmed prvih tovrstnih naprav (lani predstavljene Pebble Smartwatch, za katero so sredstva zbrali preko Kickstarterja).

Nekaj pa je tudi novih pametnih očal oziroma prototipov. Ti se ločijo v dva tabora. Na eni strani so pametna očala v stilu Google Glass, kjer se na sicer prozorna stekla projecirajo želeni podatki (torej neke vrste statusni zaslon za resnični svet. Na drugi strani pa so očala, ki nadomestijo navadne zaslone in nam dajo občutek, kot da strmimo v gromozanski zaslon, primerljiv s tistimi v kino dvoranah. Med slednjimi štejemo novi prototip podjetja Avegant, imenovan Glyph, pa tudi obstoječa očala Oculus Rift. Pri Epsonu pa so naznanili novo različico očal Moverio, ki spominjajo na večjo različico Google Glass.

Letos bomo očitno priča kar nekaj novih računalnikov, ki jih bomo nadeli na tak ali drugačen način, vprašanje pa, kako se bodo te naprave zares prijele. Dejstvo je, da večina njih deluje v navezi s pametnim telefonom, kar omejuje njihovo uporabnost. Samsungov prvi poskus, ura Gear, se naj bi slabo prodajal, čeprav smo že zasledili govorice, da pripravljajo novo generacijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji