Objavljeno: 6.4.2013 01:00

Pomnilniški standard prihodnosti

Sodobne računalniške naprave, tudi mobilne, vsebujejo čedalje zmogljivejše procesorje z več jedri, ki pa povzročajo ozka grla pri dostopu do podatkov v pomnilniku. Ta hip zato poteka več razvojnih projektov, ki nameravajo pomnilniško tehnologijo popeljali v prihodnost. Eden najbolj obetavnih je standard Hybrid Memory Cube (HMC), za katerim stoji združenje pomembnih proizvajalcev, kot so IBM, HP, Micron, ARM, Samsung in še skoraj sto drugih.

Združenje HMCC (Hybrid Memory Cube Consortium) je po 17 mesecih razvoja in usklajevanja sprejelo prvo različico standarda HMC 1.0, ki obljublja revolucionarno visoke hitrosti proti današnjim tehnologijam. Tehnologija HMC omogoča hitrosti kar tam do 320 GB/s, kar je 20-krat več od današnjih najhitrejših pomnilnikov DDR3.

Kot že samo ime pove, je v ozadju povsem nova tehnologija združevanja pomnilniških celic v tridimenzionalne kocke, ki proti krmilni logiki omogoča hiter prenos po vzporednih stezah. Hitrost bo odvisna od bližine elektronskih elementov, prvi standard pa predvideva dva tipa povezav: SR (short reach) in USR (ultra short reach).

Prva generacija bo pri povezavah SR omogočala hitrosti 10, 12,5, 15 in 28 GB/s, pri povezavah USR pa hitrosti med 10 in 15 GB/s. Že leta 2014 naj bi nadgradili specifikacijo s še višjimi hitrostmi. Pomnilniški moduli bodo na voljo v zmogljivostih med 2 in 8 GB, obenem pa bodo porabili tudi do 70% manj energije, kot današnji pomnilniki DDR3.

http://hybridmemorycube.org/

kaV2nZSkw8A

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji