Objavljeno: 15.7.2017 01:00

Pomanjkanje delov vpliva na prodajo računalnikov

Najnovejše poročilo družbe Gartner kaže na to, da se je prodaja osebnih računalnikov v drugem četrtletju vnovič zmanjšala med 3,3 in 4,3 odstotki. Toda tokrat razlogi menda niso enaki, kot so bili v zadnjih letih, ko je prodaja drugih tipov naprav, predvsem pametnih telefonov, zmanjšala interes kupcev za osebne računalnike.

Gartner namreč ugotavlja, da so se proizvajalci sestavnih delov za osebne računalnikov zdaj že prilagodili novim razmeroma, lahko rečemo tudi »novi normali«, pri čemer so zmanjšali obseg proizvodnje in zvišali cene sestavnih delov. S tem so umetno ustvarili pomanjkanje sestavnih delov na trgu, kar se zdaj pozna tudi v manjši količini končni izdelkov, ponekod celo v daljših časih dobave.

Toda v tem celotnem procesu padanja interesov kupcev je kot kaže svetla izjema. Medtem ko celotna industrija beleži padec, povpraševanje po eni vrsti izdelkov hitro narašča. Google je s svojo platforomo Chromebook prepričal zlasti mlajše generacije uporabnikov, zato pri prodajih teh izdelkov beležijo zelo lepo 38-odstotno rast. Chromebooki so še zlasti priljubljeni kot učni pripomoček v šolah.

Gartner je ob tem objavil tudi lestvico gibanja prodaje osebnih računalnikov, kjer je razvidno, da sta v zadnjem četrtletju relativna zmagovalca HP in Dell, ki beležita rast, medtem ko se Lenovo, Asus, Acer in Apple ubadajo s padcem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji