Objavljeno: 17.10.2016 05:00

Polovica spletnega prometa šifriranega … skoraj

Davno so minili časi, ko je bilo šifriranje le za tiste, ki želijo kaj skriti, ali izjemoma za spletne nakupe. Danes gre trend v smer šifriranja vsega spletnega prometa in elektronske pošte, ker se le tako lahko vsaj deloma zaščitimo pred vohunjenjem in hekerji. Minuli vikend je bila zato pomembna prelomnica, saj je bila več kot polovica prometa v Firefoxu šifrirana (HTTPS), so sporočili iz Mozille.

Takoj ob tem dodajmo, da to seveda ne pomeni, da bi se med vsemi ljudmi in brskalniki več kot polovica strani ogledala prek protokola HTTPS. Firefox obvladuje, odvisno od metodologije, tam med 5-10 odstotki trga. In še med temi uporabniki statistika zajema le tiste, ki imajo vključeno funkcijo pošiljanja telemetričnih podatkov Mozilli. Ta funkcija je privzeto izključena (razen v beta verzijah), ponudi pa Firefox možnost vklopa.

Toda vseeno gre za lep znak, da delež spletnega prometa prek HTTPS raste. Za to si na primer prizadeva iniciativa Let's Encrypt, ki od letošnjega aprila ni več v beta stadiju. Gre za projekt, ki stranem ponuja brezplačne X.509 certifikate za TLS spletnim stranem, s čimer se izognejo zamudnemu pridobivanju in obnavljanju certifikatov, potrebnih za uporabo HTTPS. Cilj je prinesti podporo za HTTPS na vseh straneh, tudi takih, ki se plačljivih komercialnih certifikatov ne morejo privoščiti.

Številne spletne strani že danes podpirajo šifriranje, hkrati pa imajo seveda na voljo tudi nešifrirano verzijo. Kdor želi vsiliti uporabo HTTPS strani, če je le ta na voljo, lahko uporabi vtičnik HTTPS Everywhere za brskalnike Chrome, Firefox in Opera.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji