Oglasno sporočilo

Poletni Monitor!

Objavljeno: 27.6.2017 07:00 | Teme: monitor

Poletje je le tu, za branje na plaži pa je izšla nova številka revije Monitor. Tokrat smo se po enem letu znova lotili pametnih televizorjev, velikosti 55 palcev (čeprav je bilo tudi par manjših odstopanj). Na preizkusu se je nabralo 12 različnih modelov petih znamk, glavni izvleček preizkusa pa je, da slabih televizorjev praktično ni več. Vsi preizkušeni modeli se hvalijo z visoko ločljivostjo 4K, vse pogostejša je uporaba operacijskega sistema Android, v rokah pa smo imeli še webOS in Firefox OS.

Nabralo se je tudi kar nekaj zanimivih preizkusov. Precej zanimanja je požela Applova nova tablica, namenjena zahtevnim uporabnikom - 10,5-palčni iPad Pro prinaša tudi novo, že četrto velikost zaslona. Gre za vrhunsko tablico, ki pa bo zares zaživela šele jeseni, s prihodom iOS 11. Na drugi strani spektra je novodobni pogled na Nokiin klasični telefon, model 3310. Prenovljen model je od svojega sorodnika prevzel preprosto delovanje, zmogljivo baterijo in prikupni videz in vse skupaj zapakiral v manjše in lažje ohišje. Vprašanje je, če je to v današnjem svetu dovolj za uspeh. (odgovor - seveda ni).

V svetu pametnih telefonov se sicer počasi že pripravljamo na prihod naslednje velike različice sistema Android. Android 8.0, ki mu bo po znanem receptu pripadlo še ime s sladico, je tokrat znan kot črka »O«. Sistem prinaša kar veliko zanimivih novosti, seveda pa gre ta hip še za razvojno različico, ki le nakazuje, kaj lahko pričakujemo proti koncu leta. Preizkusili smo tudi novo Huaweijevo pametno uro, imenovano preprosto Watch 2, ob tem pa še na hitro primerjali, kaj je na tem področju sploh na voljo.

Pri "nenehnih" preizkusih se je ta mesec nabralo res veliko število novih pametnih telefonov. V samem vrhu sta novi LGjev G6, zastavonoša, ki po lanskem eksperimentu z modularnostjo prešel nazaj na bolj ustaljene poti, ter Sonyjev Xperia XZ Premium, zmogljivi telefon, ki se po računski moči brez težav meri s Samsungovim Galaxy S8. Preizkusili smo tudi Huaweijev dvojec P10 Plus ter P10 Lite, zanimivi pa so tudi telefoni manj znanega proizvajalca Umidigi, ki se pohvalijo s presenetljivo zmogljivo strojno zasnovo za zelo nizko ceno. Zelo unikatni so tudi telefoni podjetja Blackview - gre za pametne telefone z Androidom, oklepljene in odporne na vodo in udarce.

Preizkusili smo tudi nekaj novih prenosnikov, predvsem trojico zmogljivih Lenovovih Thinkpadov, med njimi tudi novega Thinkpad X1 Carbon. Ko smo že pri trojicah - preizkusili smo tudi trojico zmogljivejših fotoaparatov z izmenljivimi objektivi. Panasonicov novi GH5 bo prepričal marsikaterega zahtevnega snemalca videa, Fujifilmov X-T20 in Sonyjeva Alpha 6500 pa merita bolj na fotografe, a ponujata tudi kakovosten video visoke ločljivosti 4K.

Pred dopusti vsekakor priporočamo tudi članek o ukinitvi roaminga oziroma mobilnega gostovanja v tujini – tega po novem v Evropski uniji ni več. Cene klicev, SMSjev in porabljenih podatkov so tako po EUju (in nekaterih drugih državah, denimo Liechtensteinu, Islandiji in na Norveškem) izenačene s tistimi, ki jih plačujemo doma, a z nekaterimi omejitvami, ki jih predstavljamo v članku.

V prilogi MonitorPro tokrat pišemo o avtomatizaciji poslovnih procesov in o tem, kako je digitalizacija odlična priložnost za izboljšavo delovnih mest in z njimi povezanih procesov. Udeležili pa smo se tudi AMDjeve predstavitvi novih procesorjev za poslovna okolja in podatkovne centre.

Kot vedno, je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

Čez poletje si bomo najprej privoščili krajši oddih, tako se vračamo 29. avgusta, še vedno pa je na voljo tudi posebna poletna številka o računalniški varnosti.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPad: www.monitor.si/monitor_ipad

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki