Objavljeno: 7.8.2016 13:00

Petindvajset let prve spletne strani

Prvo spletno stran, ki je bila namenjena javnosti, so postavili v CERN-u. Svetovni splet (WWW) so izumili leta 1989 kot sistem za izmenjavo informacij med znanstveniki v CERN-u, projekt pa je kmalu prerasel svoj osnovni okvir in postal sčasoma postal globalna mreža za izmenjavo informacij po celem svetu. Najstarejša spletna ravno te dni praznuje 25 let. Avgusta 1991 so namreč javno objavili naslov do te strani, ki je sicer delovala že od decembra 1990, a le interno.

Še vedno si lahko ogledamo to prvo spletno stran, ki je tedaj gostovala kar na računalniku NeXT izumitelja spleta, ki je Tim Berners-Lee. Ta prvi spletni strežnik je še vedno na ogled v CERN-u, spletno stran pa so leta 2013 vrnili na originalni naslov, kjer domuje še danes – info.cern.ch. Ogledate si jo lahko v današnji tekstovni obliki ali kot emulacijo terminala, prek katerega so do strani dostopali leta 1991.

Prva spletna stran je za današnje standarde izjemno primitivna, a vsebuje ključno značilnost spletnih strani – hiperpovezave. Gre za stran, ki pojasnjuje delovanje in uporabo svetovnega spleta, in vsebuje prepletene povezave, ki nas vodijo na druge spletne strani. Dotlej je bil namreč "internet" zgolj imenik statičnih strani, ki smo jih lahko brali. Svetovni splet je to spremenil. Leta 1993 je CERN programsko opremo za svetovni splet v javno last, naslednjo verzijo pa je izdal pod odprto licenco. S tem je bila pot za njegov razcvet odprta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji