Objavljeno: 30.5.2017 05:00

Pametne naprave nimajo pojma, koliko kalorij porabite

Raziskovalci s Stanforda so si pobliže ogledali šest naprav za spremljanje telesnih znakov med vadbo. Medtem ko je beleženje srčnega utripa sorazmerno dobro rešen problem, je izračun porabljenih kalorij težji problem, kjer pametnim napravam ne gre zaupati.

Testirali so naslednje naprave: Apple Watch, Fitbit Surge, Basis Peak, Microsoft Band, PulseOn, Mio Alpha 2 in Samsung Gear S2. Merjenje srčnega utripa ni težka znanost, zato tu velikih presenečenj ni bilo. Najslabše se je odrezal Samsungov Gear S2 z natančnostjo 6,8 odstotka, medtem ko so vsi ostali srčni utrip izmerili na 5 odstotkov ali bolje.

Precej drugačna pa je zgodba, ko pridemo do energijske bilance, torej porabe kalorij. Na skupini 60 prostovoljcev so ugotovili, da čisto vse naprave zgrešijo vsaj za 20 odstotkov, številne pa tudi več. Povprečna napaka je bila 27 odstotkov, največja pa 93 odstotkov. Točne rezultati so pridobili z merjenjem izdihanega ogljikovega dioksida, kar je zelo dober indikator za porabljeno energijo – termodinamika pač ne laže.

Iz tega velja zaključiti dvoje. Prvič, za merjenje srčnega utripa in s tem načrtovanje vadbe glede anaerobni in aerobni režim (VO2 max in ostalo) so pametni merilniki dovolj natančni. Drugič, za načrtovanje prehranjevanja glede na porabljene kalorije pa sploh ne. Povsem mogoče je, da smo porabili dvakrat več ali manj energije, kolikor nam jo je naprava izpisala. Problem so algoritmi, ki jih proizvajalci uporabljajo in sproti posodabljajo, saj niso znani.

Stanford.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji