Objavljeno: 19.2.2017 01:00

Ovire pri rabi oblačnih storitev so v podjetjih

Direktorji IT služb v podjetjih ugotavljajo, da je zelo težko zagotoviti varnost podatkov in programov v oblaku, zato marsikje upočasnjujejo uvajanje rabe tovrstnih storitev. To je povzetek raziskave opravljene s strani družbe Intel, ki so jo predstavili na nedavni varnostni konferenci RSA. V raziskavi so v minuli jeseni opravili intervju z več kot 2.000 direktorji iz različnih panog in držav.

V nasprotju s prepričanji pa zadržki ne izvirajo iz nezaupanja v oblačne storitve, kot tehnologije. Ravno nasprotno, raziskava je pokazala, da je glede tega med vprašanimi dvakrat več zaupanja kot nezaupanja. Razlog za previdnost in upočasnitev aktivnosti pogosto izvira iz samih podjetij.

Tu navajajo dva dejavnika, ki otežujeta hitrejši prehod v oblak. Prvi je pomanjkanje znanja s področja varnosti, zlasti glede varovanja storitev, ki niso varovane v privatnih oblakih. Še večjo težavo pa po mnenju direktorjev IT predstavljajo paralelni oddelki IT (shadow IT), ki se porajajo v podjetjih, tipično na oddelčnem nivoju. 65% vprašanih kaže s prstom prav na ta pojav.

S tem se odpira vprašanje zadostnega in preverljivega varovanja podatkov, še posebej zato, ker 62% podjetij v oblačnih storitvah hrani tudi občutljive podatke o kupcih. Marsikje so bili prisiljeni prepovedati hrambo podatkov v oblaku, dokler na ustrezen način ne uredijo varovanje in s tem odgovornost. Marsikje menijo, da za storitve v oblaku plačujejo preveč za premalo nadzora.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji