Objavljeno: 12.7.2017

ORWL – prvi računalnik, ki se samodejno uniči ob vdoru

V današnjih časih, ko se veliki in odmevni vdori v računalniške sisteme vrstijo domala vsakodnevno, je težko zagotoviti ustrezne, kaj šele trajne ukrepe, ki bi nas lahko zaščitili pred najrazličnejšimi zlorabami in izsiljevanji. Če do neke mere to še lahko naredimo na nivoju ustrezne programske opreme, ki nas ščiti z virtualnimi vdori prek internetne povezave, pa je to bistveno težje doseči, če računalnik fizično pride v roke vdiralcem.

Projekt računalnika ORWL je nastal tudi s pomočjo spletnega pospeševalnika CrowdSupply, obljublja pa nivo fizične zaščite, o katerem pri navadnih računalnikih lahko le sanjamo. Celoten računalnik je premišljen do potankosti da prepreči različne metode fizičnega vdora in obvaruje podatke pred nepooblaščenimi očmi. Za začetek je treba povedati, da ima vsak ORWL svoj hardverski ključ, ki prek vmesnika NFC na varen način opravi avtentikacijo uporabnika. Proizvajalec trdi in dokazuje, da bo le lastnik računalnika imel tovrstni ključ, brez možnosti izdelave duplikatov.

Kar ORWL naredi posebnega so manjši in večji ukrepi fizične zaščite, ki jih drugod ne poznamo. Začnemo lahko z zaščito zlorabe prek BIOSa (UEFI) in vodila DMA. Poskrbeli so celo za blokado dostopa prek vmesnikov USB. Če računalnik ne najde ustreznega ključa, so vsa I/O vrata fizično zaklenjena.

Toda seznam varnostnih ukrepov s tem še ni izčrpan. Računalnik, ki je obenem tudi zanimive ovalne oblike, ima posebno konstrukcijo elektronike in ohišja, ki zna ukrepati tudi v primeru neavtoriziranega odpiranja. V primeru nasilnega odpiranja poseben sistem trajno izbriše ključ za dostop do podatkov in s tem virtualno »samodejno uniči« računalnik. Avtorji zagotavljajo, da sistem deluje tudi v primer, ko računalnik ni priključen na elektriko.

Tak nivo zaščite ima seveda svojo ceno. Najcenejši model, ki lahko uporablja operacijske sisteme Windows in Linux in ima 120 GB veliko enoto SSD stane 1.700 dolarjev. Model z zmogljivejšim procesorjem, enoto SSD 480 GB in površinsko izvedbo v steklu, stane že 2.400 dolarjev. Pomenljivo je, da avtorji navajajo tudi posebne različice, ki so certificirane za ameriške vojaške in državne varnostne nivoje M3 in M7, kjer pa cena poskoči že na zajetnih 3.600 oziroma 4.300 dolarjev. To je torej cena povišane varnosti. Prvi primerki pridejo v prodajo konec avgusta.

YPDMQTVtm8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji