Objavljeno: 6.3.2014 05:00

Oropali bitcoinsko banko

Počasi postaja že dolgočasno, kako se vdori in kraje bitcoinov vrstijo kot po tekočem traku. To pot so hekerji napadli Flexcoin in jim ukradli 896 bitcoinov, kar je sicer proti polmilijardni tativni v Mt.Goxu sila malo, a pomembno iz drugih razlogov.

Flexcoin je poskušal biti banka. Bitcoinovi zagovorniki radi poudarjajo, kako zelo drugačen je državnih valut, ker ga ne brani nobena centralna banka, ker se ga ne da tiskati, ker transakcij ni mogoče preklicati, ker so vse transakcije javne, deležniki pa anonimni, in ker je število bitcoinov navzgor omejeno. Te lastnosti pa imajo nekaj slabih posledic, ki so se pri vdoru v Flexcoin udejanjile.

Da so kraje precej paradoksalne zato, ker točno vidimo, na katere račune so ukradeni bitcoini romali, pa do njih ne moremo in nikoli ne bomo mogli, smo že opisali. Druga pomembna značilnost pa so banke in obresti. Teh pri bitcoinu praktično ni.

Flexcoin je poizkušal biti banka tako, da so lahko imeli uporabniki tam odprte račune in so si bitcoine nakazovali med seboj brez zakasnitve in provizij (pri nakazilih neposredno med denarnicami je še vedno kakšna ura zakasnitve, ker je treba transakcijo potrditi in počakati, da se narudari nekaj novih blokov v veljavni verigi). Flexcoin je omogoča tudi nakazila v denarnice ljudi, ki niso imeli računa pri njih, kar je stalo 0,5 % ali najmanj 0,01 BTC.

Poleg tega je omogočal še eno storitev, in sicer so uporabniki lahko zahtevali hranjenje svojih bitcoinov v datoteki, ki ni bila v na internet povezanem računalniku (analog depozitu), kar je stalo 1 % ali 0,02 BTC za prenos tja in dodatnih 0,5 % ali 0,01 BTC za prenos nazaj. Malo karme: kdor je to plačal, bo bitcoine dobil nazaj, ker seveda te denarnice Flexcoinu niso mogli ukrasti. Kdor jih je imel kar na računu na vpogled, so ga prijazno opomnili na pogoje uporabe, ki (skrajšano) določajo, da si je vsak sam kriv, če mu na Flexcoinu kaj zmanjka.

Zakaj je torej kdo sploh hranil bitcoine na Flexcoinu, če ima s tem stroške? Zaradi obresti. Kako bi dobil obresti, če pa jim ustroj bitcoina nasprotuje? Iz provizij. Flexcoin ni deloval kot banka v smislu, da bi posojal bitcoine za višjo obrestno mero, ampak je del provizij vrnil deponentom sorazmerno s stanjem na njihovih računih. Če ti niso opravili skoraj nič transakcij, niso plačali veliko provizij, so pa dobili več vrnjenih od ostalih, torej so v bistvu dobili obresti.

Flexcoin je sedaj brez denarja in zaključuje poslovanje. Bitcoin pa ostaja brez najboljšega približka klasični banki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji