Objavljeno: 11.9.2017 01:00

Oracle praktično ukinja Solaris in SPARC

Oracle je v začetku septembra odpustil skoraj 2.500 zaposlenih, večinoma povezanih z razvojem operacijskega sistema Solaris in proizvodnjo strežnikov na osnovi platforme SPARC. Sodeč po poročilih iz Silicijeve doline je Oracle ukinil kar 90% vseh delovnih mest, ki so povezani z obema platformama.

Oracle ima sicer pogodbene obveznosti za podporo Solarisu vse do leta 2034, zato uradno platformi Solaris in SAPRC še naprej podpira, čeprav ni povsem jasno, kako bo množično odpuščanje vplivala na prihodnost operacijskega sistema. Oracle je že pred časom opustil načrte za Solaris 12 in namesto tega na prezentacijah od tedaj omenjal nekaj, čemur pravijo Solaris 11.Next. Podobno so storili za platformo SPARC.

Oracle je Solaris in SPARC pridobil z nakupom podjetja Sun Microsystems, za katerega so leta 2010 plačali ne tako majhno vsoto 7 milijard dolarjev. Obljubili so obuditev produktov SPARC ter Solaris in nekaj časa tudi precej vlagali v razvoj, a želenih rezultatov ni bilo.

On nakupu Suna so naredili tudi poslovno potezo, ki jo podporniki Solarisa niso preveč cenili. Sun je namreč leta 2005 odprl kodo operacijskega sistema, ki je dobil ime OpenSolaris. Po nakupu Suna s strani družbe Oracle je skupnost naredila svojo različico OS imenovano Illumos, ki ima še naprej veliko število privržencev. Oracle pa je po tej potezi kodo Solarisa spet zaprl in se odpovedal projektu OpenSolaris.

Konkurenca, ki je že doslej močno privabljala dosedanje uporabnike tehnologije Sun, bo poslej najbrž še bolj okrepila tovrstne aktivnosti. Po drugi strani pa Oracle išče svojo novo identiteto v oblaku in oblačnih storitvah, tako da jih razvoj klasičnih operacijskih sistemov in strojne opreme ne zanima preveč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji