Objavljeno: 29.5.2013 01:00

Opera Next z novim temeljem

Majhno neodvisno norveško podjetje Opera je objavilo povsem novo generacijo spletnega brskalnika z imenom Opera Next, ki temelji na povsem drugačnem jedru kot doslej. Uporabljajo namreč odprtokodni projekt Chromimum oziroma njegovo jedro Blink (osnova za Googlov Chrome), opustili pa so doslej lastno jedro Presto.

S tem naj bi Opera dobila na hitrosti in odzivnosti, zlasti pri počasnejših internetnih povezavah. Prav slednje naslavlja tudi nova funkcija Off-Road (prej Turbo), ki uporablja spletno storitev družbe Opera za kompresijo podatkov poljubnih spletnih strani (na strani strežnika), kar se menda še posebej izkaže tedaj, ko uporabljamo mobilno internetno povezavo.

Spremembe pa niso le pod pokrovom, temveč tudi v uporabniškem vmesniku in funkcijah brskalnika. Videz Opere so še bolj poenostavili in očistili nepotrebnih elementov. Naslovno vrstico tako zdaj uporabljamo tako za spletne naslove, kot vnosno mesto iskalnika, podobno kot pri brskalniku Google Chrome. Prenovili so tudi naslovno stran Speed Dial za dostop do najbolj priljubljenih bližnjic, ki jih zdaj lahko združujemo v mape.

Komur se ne da brskati po posameznih straneh, se lahko odloči za novo funkcijo Discover, s katero brskalnik sam poišče najbolj zanimive strani in novice, razdeljene v 13 različnih kategorij in na 32 različnih jezikovnih virov. Zanimiva je tudi nova funkcija Stash, katere bodo veseli uporabniki, ki imajo sicer odprtih veliko zavihkov. Z novo funkcijo posamezno stran hitro shranimo za kasnejši ogled in priklic, pri čemer nam Opera prikaže grafični predogled za kasnejšo lažjo identifikacijo. Če je tako shranjenih strani preveč, pa lahko med njimi uporabljamo iskalnik.  

http://www.opera.com

sD2mYdtvSBs

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji