Objavljeno: 10.6.2014 11:30

Omrežje LTE se širi

Telekomova pokritost z LTE.

Mobilno omrežje LTE (oz. 4G, kot mu tudi pravijo) se po uspešni prodaji komunikacijskih frekvenc tudi v Sloveniji hitro širi. Nekaj prvih baznih postaj LTE je sicer že leta 2012 postavil Simobil, vendar je takrat šlo bolj ali manj za marketinško potezo, saj je zadeva delovala le v centru Ljubljane, na Bledu in Brniku. Resneje je to zastavil Telekom (Mobitel), ki je omrežje LTE začel hkrati uvajati širše po Sloveniji.

Simobilova pokritost z LTE.

Danes se je Simobil pohvalil, da bo še letos z LTE pokril 75% prebivalstva Slovenije, kar vključuje vsa slovenska mesta, najkasneje do leta 2017 pa bo pokritost prebivalstva vsaj 95%. Telekom na svojih spletnih straneh kaže, da je njihova trenutna pokritost že sedaj »več kot 60%«. Simobil se je tudi pohvalil, da so kot prvi uvedli podatkovno gostovanje LTE, vendar le s svojo matično hišo, avstrijskim operaterjem, ki trži blagovno znamko A1.

Simobil po novem omogoča gostovanje LTE. V avstrijskem omrežju A1.

Mimogrede, Simobil uporabnikom, ki želijo uporabljati LTE, dodatno zaračunava – 1,3 EUR na mesec. Zaračunava tudi Telekom, 6 EUR na mesec, če želimo uporabljati najhitrejšo različico LTE (150/50 Mb/s), medtem ko je različica z najvišjo hitrostjo 20/5 Mb/s zastonj. Slednja hitrost je sicer teoretično enakovredna hitrostim 3G, v praksi pa se izkaže bolje, ker LTE omogoča hitrejšo odzivnost (»ping«), pa še manj uporabnikov je trenutno na posamezni bazni postaji. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji