Objavljeno: 10.9.2013 13:00

Olympusov novi zastavonoša

Olympus je predstavil novi digitalni fotoaparat v segmentu brez-zrcalnih modelov – OM-D E-M1. Gre za aparat, ki združuje najboljše iz svetov brez-zrcalnikov in DSLRjev, v praksi pa gre za izredno zmogljiv model, ki se po zmogljivostih (in tudi ceni) uvršča nad znanim modelom E-M5.

Od modela E-M5, nad katerim smo bili tudi mi zelo navdušeni, je podedoval oblikovanje in kakovost ohišja, a je k temu dodano kar veliko. Najbolj zanimiv je novi sistem ostrenje, kjer lahko poleg znanega sistema, ki temelji na kontrastu (kot pri kompaktnih aparatih), izberemo tudi sistem, znan iz DSLRjev (ta zaznava razlike v fazi valovanja svetlobe). Slednji deluje v navezi s objektivi, ki so bili sicer razviti za DSLRje, torej za originalni sistem štirih tretjin.

Ohišje je tudi doživelo kar nekaj sprememb, saj je po njem raztresenih ogromno novih tipk in kolesc – kljub temu pa lahko uporabljamo tudi zaslon, občutljiv na dotik (ta se lahko tudi nagiba). Kot rečeno je videti podobno kot pri manjšem bratu, a je nekoliko večje, še vedno pa je manjše in lažje kot pri primerljivo zmogljivih DSLRjih.

Pri Olympusu tudi poudarjajo novi procesor za obdelavo fotografij, ki zmore popravljati veliko nepravilnosti na fotografijah (slaba ostrina, barvne nepravilnosti, itd.). Novosti je še veliko, zelo zanimiv je tudi vgrajen vmesnik WiFi, preko katerega lahko aparat krmilimo s pametnim telefonom. Cene se v tujini začnejo pri 1.400 ameriških dolarjih, koliko bo veljal pri nas še ne vemo, naj pa bi bil pri nas na voljo že oktobra.

Več o aparatu pa je na voljo tudi že na Olympusovi slovenski strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji