Objavljeno: 24.7.2014 14:00

Odkrita ranljivost v Toru, javno predavanje odpovedano

Predavanje o novi ranljivosti v anonimizacijskem internetnem omrežju Tor, ki bi ga morali poslušati na letošnji konferenci Black Hat, so iz nepojasnjenih razlogov odpovedali. Uradni razlog je pravne narave, saj naj raziskovalec ne bi imel dovoljenja svoje matične ustanove, kar je takoj spodbudilo kopico teorij in špekulacij.

Gre za predavanje z naslovom Ni nujno, da ste NSA, da zlomite Tor: poceni deanonimizacija uporabnikov (You Don't Have to be the NSA to Break Tor: Deanonymizing Users on a Budget), ki sta ga najavila Alexander Volynkin in Michael McCord. V njem naj bi predstavila resno ranljivost v omrežju Tor, ki bi sleherniku z opremo, ki stane približno 3000 dolarjev, omogočila razkritje identitete več sto tisočev uporabnikov Tora.

V programu konference je predavanje izginilo ob skopem pojasnilu, da pravna služba Carneige Mellon University (CMU) in Software Engineering Institute (SEI) še ne dovoli razkritja teh informacij.

Razvijalci Tora so se odzvali na novinarska vprašanja o odpovedi predavanja. Poudarili so, da tega niso zahtevali, so pa bili z avtorji prispevka v stiku in jih povprašali o nekaterih podrobnostih, ki so jih tudi dobili. Dodajajo, da skupnost Tor podpira raziskovanje ranljivosti protokola Tor, da bi povečali njegovo varnost. Vodja projekta Tor Roger Dingledine je dejal, da že imajo rešitev za hrošča, ki bi ga Volynikin in McCord predstavila, in da jo bodo kmalu implementirali.

Razkrivanje ranljivosti v programski opremi je občutljivo početje, kjer se je skozi čas izoblikoval model dobre prakse. Odkritelji ranljivosti najprej stopijo v stik z razvijalcem programske opreme in jim predočijo podrobnosti, javnosti pa jih razkrijejo šele, ko so odpravljene. Odmiki od te prakse se dogajajo v obe smeri. Tuintam je kdo razkril ranljivost brez posvetovanja s proizvajalcem, kar slednjega pošlje v neprijetno tekmo s časom, da luknjo zakrpa, preden se začne množično izkoriščati. Redki pa niso niti primeri, ko proizvajalci v razumnem času niso pripravili popravka ali se sploh ne odzovejo na informacije; v teh primerih se luknje javno razkrijejo, da bi povečali pritisk.

V aktualnem primeru ne gre ne za eno niti za drugo skrajnost. Je pa skrajno nenavadno, da CMU in SEI ne dajeta pojasnil, zakaj so se odločili za odpoved predavanja. Tor je precej občutljiva zadeva, saj v teoriji omogoča skoraj popolno anonimizacijo uporabe interneta. Po eni strani to omogoča razmah nezakonitih strani, kot je bila Silk Road, po drugi strani pa ga uporabljajo ljudje, ki ne počno nič nezakonitega. Hkrati je Tor v nekaterih državah edini varni način dostopa do interneta za kritike režima.

Zaradi tega je Tor trn v peti NSA in drugim obveščevalnim agencijam. Minuli mesec je namreč prišlo na dan, da NSA vse, ki že zgolj berejo o Toru, šteje kot sumljive osebe za podrobnejšo analizo, kaj šele njegove uporabnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji