Objavljeno: 17.6.2013 07:00

Od kod so se vzeli vsi ti piškotki?

Ta vikend so se na vseh slovenskih straneh pojavila obvestila, da strani uporabljajo piškotke in da z nadaljevanjem brskanja uporabnik soglaša s hranjenjem in obdelavo piškotkov. Marsikdo se bo zato vprašal, od kod so se vzeli vsi ti piškotki. Odgovor je preprost – piškotki so bili že prej tam, sedaj je postalo obvezno obveščanje o njihovi prisotnosti.

V soboto se je namreč izteklo petmesečno prehodno obdobje, ki ga je za uvedbo novih določil glede piškotkov na spletnih straneh predpisoval aktualni Zakon o elektronskih komunikacijah. To pomeni, da morajo sedaj vse spletne strani v Sloveniji izvajati 157. člen, ki določa, da je shranjevanje podatkov ali pridobivanje dostopa do podatkov v terminalski opremi uporabnika (sem sodijo piškotki), dovoljeno samo, če je uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. To poenostavljeno pomeni, da vam stran ne sme več podtakniti trajnega piškotka, ne da bi to vedeli in se s tem strinjali.

 Večina stran zato od tega vikenda ob prvem svežem obisku (torej po čiščenju vseh piškotkov iz brskalnika) pokaže obvestilo in vas pozove, da dovolite (lahko pa tudi zavrnete) uporabo in hrambo piškotkov. Hkrati morajo strani jasno napisati, za kaj in v katere namene bodo shranjeni piškotki služili. V praksi so se skoraj vse strani odločile, da uporabnikom kaj dosti izbire ne ponudijo. Tako jih ob obisku strani obvestijo, da se z nadaljevanjem brskanja po strani strinjajo z uporabo piškotkov, zraven pa si lahko še preberejo, kateri so ti piškotki (implicitna privolitev). Pregled po najpriljubljenejših slovenskih spletnih straneh je razkril komaj kakšno izjemo, recimo javno upravo. Spletne strani slovenske državne uprave uporabnikom ponudijo možnost, da sami izberejo, katere nenujne piškotke bodo dovolili.

 Zakonodaja je posledica implementacije evropske direktive 2009/136/EC, ki strogo ureja zasebnost na internetu, kamor sodijo tudi piškotki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji