Objavljeno: 3.3.2015 05:00

Očala proti prepoznavanju obraza

Podjetje AVG poznamo po protivirusnem programu in ostalih orodjih za zaščito računalnika, zato je njihov novi izdelek precej nenavaden. Razvili so – zaščitna očala. Ne takšna za v laboratorij, temveč za zaščito zasebnosti, ki je spričo vsepovsod prisotnih kamer že pošteno na preizkusu.

Medtem ko Google Glass in podobni izdelki ponujajo funkcije, ki krčijo zasebnost, na primer sledenje lokaciji, snemanje, sprejem sporočil, AVG želi nasprotno. Očala uporabljajo dvoje trikov. Na sredini imajo močne vire infrardeče svetlobe, ki jih človeško oko ne zazna, kamere pa dovolj zmedejo, da avtomatično ne prepoznajo obraza. In četudi programu potem nekdo ročno pove, da je na sliki obraz, bo prepoznavo motila druga funkcionalnost, in sicer refleksni premaz na steklih, ki preprečuje uporabo bliskavice. Odbita svetloba bo namreč prekrila obrazne podrobnosti in prepoznavanje obraza oziroma identifikacija ne boste uspešna.

Druga pesem pa je oblikovanje. Tu AVG ni najbolje zadel, saj so očala videti res zelo okorno in prisiljeno. V podjetju poudarjajo, da gre za prototip, ki bo do komercialnega izida še šel skozi nekaj faz. Upajmo, da tudi skozi dizajnersko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji