Objavljeno: 15.7.2013 06:00

Obeta se nam nov način merjenja moči superračunalnikov

Jack Dongarra, ki je daljnega leta 1979 sestavil algoritem za preverjanje zmogljivosti računalnikov Linpack, je predstavil HPCG (High Performance Conjugated Gradient), ki bo po dolgih letih predvidoma nadomestil Linpack. Slednji se je namreč precej oddaljil od vrst problemov, ki jih moderni superračunalniki rešujejo dandanes, zato njegovi rezultati niso več močno korelirani z dejansko zmogljivostjo superračunalnikov na realnih problemih.

Linpack je ime nekdanjih Fortranovih knjižic, ki so se uporabljale za reševanje sistema linearnih enačb z n neznankami. Tako je Linpack v resnici meril, kako hitro je računalnik reševal probleme iz linearne algebre. Prva verzija je meril hitrost reševanja matrike dimenzij 100x100 zaradi tedanjih pomnilniških omejitev, z nadaljnjimi verzijami pa je bilo omejitev čedalje manj. Bistveni preskok se je zgodil leta 1991, ko je izšla paralelna verzija Linpacka, ki je omogočila testiranje superračunalnikov. Dongarra je leta 1993 začel projekt Top 500, ki še danes dvakrat letno objavi lestvico superračunalnikov glede na rezultate, ki jih dosežejo v Linpacku.

Bistvena težava je reprezentativnost Linpacka. Ker so realni problemi precej drugačni od sintetičnega testa v Linpacku, Dongarra in sodelavci razvijajo HPCG, ki bo dokončan in javnosti na voljo do novembrske lestvice superračunalnikov. Dongarra pojasnjuje, da bi danes lahko izdelali sistem, ki bi bil posebej optimiziran za poganjanje Linpacka, a bi se precej slabše odrezal na realnih problemih. Novi test ne bo preizkušal le hitrosti operacij s plavajočo vejico, temveč tudi računanja z raztresenimi matrikami (sparse matrix), torej takimi, ki imajo večino elementov enakih 0. To bo omogočilo, da se v končnem rezultati močno odrazijo tudi latence v sistemu, hierarhija pomnilnika in druga ozka grla, ne le surova moč procesorjev. Taki rezultati naj bi bili bolje korelirani z zmogljivostjo pri reševanju realnih problemov.

Dongarra bo program razdelil v naslednjih mesecih, tako da ga bodo lahko prilagodili posameznim superračunalnikom in pognali do novembrske lestvice. Ta bo še vedno vsebovala Linpackove podatke, bodo pa prvikrat kombinirani še s kakim drugim testom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji