Oglasno sporočilo

Novi Monitor

Objavljeno: 26.9.2017 07:00

V novi številki Monitorja smo se še nekoliko globlje lotili teme, o kateri se letos res veliko piše in govori – bitcoinu in drugih digitalnih oziroma kriptografskih valutah.

Pišemo o zgodovini teh valut in o tem, kako se razlikujejo od bitcoina, seveda pa tudi nekaj malega o rudarjenju ter kje jih lahko sploh kupimo. Pišemo pa tudi bolj podrobno o tehnologiji veriženja blokov (ang. blockchain), ki je pravzaprav omogočila nastanek bitcoina in skriva še veliko potenciala. Preizkusili smo tudi tri fizične denarnice, na katere lahko varno shranimo svoj bitcoin. Ne spreglejte še nagradne igre, v kateri bo eden izmed sodelujočih prišel do lastne denarnice Digital Bitbox.

Med pomembnejšimi preizkusi v tej številki velja izpostavit Samsungov novi Galaxy Note8. Telefon najvišjega zmogljivostnega in cenovnega ranga, s katerim Samsung dokazuje, da imajo lahko tudi telefoni s pisali še vedno pomembno vlogo.

Zelo zanimiv je tudi preizkus novega Renaultovega Zoe, mestni električni avtomobil, ki po novem ponuja še občutno višji domet kot do sedaj. Inženirjem je uspelo v enako velik prostor spraviti skoraj še enkrat zmogljivejšo baterijo, kar se seveda odraža v močno izboljšani avtonomiji. Za tiste, ki gredo raje peš, pa omenimo še preizkus aplikacije za naprave Android, Locus Maps, gre za GPS navigacijsko aplikacijo, ki ponuja uradne zemljevide Planinske Zveze Slovenije.

Danes je vse pomembneje, da se neprestano učimo, v tej številki Monitorja smo tako podrobno preizkusili najpopularnejše izobraževalne aplikacije za mobilno učenje. Med njimi se najdejo tako strokovna predavanja in programi s strani elitnih univerz kot možnost pridobitve certifikatov – preizkusili smo Lynda, Coursera, Udemy in še nekaj drugih.

Med nenehnimi preizkusi smo ob omenjenem Galaxy Note8 preizkusili še nekaj zanimivih telefonov, denimo Huaweijev novi Honor 9, odličen telefon višjega srednjega ranga, ter zanimiv telefon znamke Doro, pametni telefon, ki cilja na starejše, tehnično manj vešče uporabnike.

Tokrat pišemo tudi o varnostnih kamerah, o tem, kako delujejo in kakšne tipe kamer sploh poznamo. Omenjamo pa tudi domačo zakonodajo na tem področju. Preizkusili smo eno cenovno ugodnejšo kamero ter Synologyjev programski paket Surveillance Station, ki iz naprave NAS naredi pravo varnostno postajo.

V prilogi Monitor Pro smo se tokrat razpisali o mobilnem plačevanju, ta postaja v tujini vse bolj uveljavljen, tudi ponudnikov je vse več. Se pa pojavlja tudi pri nas, tudi z domačimi ponudniki. Pišemo pa tudi o tem, da smo v podatkovno gnani dekadi, saj smo priča razmahu podatkov, ki se tesno veže s splošno dostopnost računalništva v oblaku.

 Kot vedno pa je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

Naslednja številka izide v torek, 31. oktobra.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPad: www.monitor.si/monitor_ipad

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki