Oglasno sporočilo
Objavljeno: 30.8.2016 07:00

Novi Monitor

Poletne počitnice se zaključujejo, s prihodom septembra pa smo tudi mi že v polnem teku – na voljo je nova, septembrska številka Monitorja. V letošnjem letu smo imeli serijo člankov o elektroniki v avtomobilih, sedaj pa smo prišli do zaključne faze – električni avtomobili. Preizkusili smo Renault Zoe, Renault Twizzy in BMW i3. Pišemo o zgodovini, tehnologiji, baterijah, tudi o avanturah, ki smo jih imeli z električnimi polnilnicami za te avtomobile. Zraven smo preizkusili še dve zanimivi možnosti električnih koles, tako namensko kolo kot kolo z naknadno vgrajenim motorjem in akumulatorjem.

Seveda pišemo tudi o veliki noriji, ki je tekom poletja zavzela velik del razvitega sveta, v neki meri tudi v Sloveniji – žepne pošasti, znane kot Pokemoni. Igrica, ena redkih, ki igralce prisili, da zapustijo štiri zidove in se podajo v okolico, je hitro zasvojila ogromno igralcev, prislužila si je tudi veliko nasprotujočih si mnenj.

Pišemo o ameriški varnostni konferenci Defcon, ta je potekala v začetku avgusta, na njej so bili med drugimi predstavljeni tudi hekerski napadi na avtomobile in pametne ključavnice. Pri preizkusih smo se dokopali do vrhunskega Intelovega procesorja, najmočnejši procesor družine i7 doslej, model i7-6950X, katerega cena je kar 1860 evrov. Preizkusili smo tudi pogon SSD z vodilom M.2, ta prinaša še več hitrosti, saj je omenjeno vodilo še občutno hitrejše od vodila SATA3. Rubriko o novih aplikacijah na iOS in Android pa smo po opustitvi sistema Windows Phone še nekoliko razširili s tematskimi pogledi za oba bolj razširjena sistema – v svetu Androida smo si ogledali vremenske aplikacije, v svetu iOS pa Googlove namenske aplikacije.

Med rednimi preizkusi smo dobili nekaj novih, zanimivih telefonov, zelo zanimiva sta predvsem Sonyjeva Xperia X in Xperia X Performance, večje razočaranje je HTCjev Desire 825. Na preizkusu smo imeli tudi nekaj novih HPjevih prenosnikov, konkretno tri modele, namenjene zahtevnejšim uporabnikom.

Pri teoretičnih člankih omenimo članek o odložljivih omrežjih DTN, ta bodo nekoč naš internet spravila tudi v vesolje. Pišemo pa tudi o robotih, ki jih uporabljajo v policijskih vrstah, pa o tem, koliko bi dejansko stalo, če bi Apple želel svoj iPhone v celoti izdelovati v ZDA.

S poletjem pa ukinjamo samostojno poslovno revijo MonitorPro, del vsebine se tokrat prvič seli v Monitor. Zadnjih šestnajst strani slednjega je tako namenjenih nekoliko bolj poslovnim temam, to boste lahko spremljali vsaki drugi mesec, torej šestkrat na leto. Upamo, da vam bo nova priloga všeč, v tej številki lahko berete o tem, kako internet stvari spreminja (tudi) področje zdravstva, kako bo Google s svojimi javno dostopnimi knjižnicami za razumevanje jezikov spremenil še vse kaj drugega, pa tudi intervju s trenutno najbolj vročim računalniškim strokovnjakom, ki uspehe žanje tudi v tujini.

Kot vedno je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

S to številko se po poletju vračamo v navadni delovni ritem, naslednja številka tako izide konec septembra - v torek, 27.9.

Do takrat si lahko v našem spletnem arhivu ogledate tudi članke preteklih številk.

Monitor lahko berete tudi v spletni različici, seveda so vse dosedanje številke revije brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji