Objavljeno: 24.6.2013

Novi Monitor je tu!

Na voljo je nova številka Monitorja, zadnja pred poletnimi počitnicami. Tokrat smo se po letu in pol spet lotili televizorjev. Ti ostajajo razmeroma veliki, so pa vse bolj pametni, saj se znajo povezati v internet, poganjati različne aplikacije, krmilimo pa jih lahko s pametnimi telefoni in tablicami. Razlike pa so tako pri kakovosti slike kot pri prijaznosti uporabniških vmesnikov in tudi pri funkcionalnosti. So pa zato tudi razmeroma dragi – večina preizkušenih presega tisoč evrov.

V svetu žepnih naprav telefoni prevzemajo vse več vlog, tako smo ponovno preverili, kako se najboljši pametni telefoni obnesejo kot fotoaparati. Primerjali smo Samsungov Galaxy S4, HTCjev One, Applov iPhone 5 in Nokia Lumia 920, rezultati pa so vsekakor zanimivi.

Pišemo pa tudi o temi, ki zadnje dni na veliko buri duhove – seveda gre za spletne piškotke. O novi zakonodaji, o tem, kakšni so njeni cilji in kako se razlikuje v različnih državah. Seveda smo se dotaknili tudi prakse pri nas, torej kako so se odzvale različne spletne strani, od takih, ki so popolnoma v skladu z zakonodajo, pa do takih, ki še niso storile nič in čakajo.

Manj tehničen, a nič manj zanimiv, je članek o davkih, oziroma o tem, kako se jih velike multinacionalke izogibajo. Govorimo o podjetjih, kot so Google, Apple, Microsoft in drugi, ki se skupaj izognejo plačilu več deset milijard dolarjev.

Kot vedno pa imamo kar nekaj posameznih preizkusov, zanimiv je Blackberryjev Q10, po dolgem času novi telefon tega podjetja s pravo fizično tipkovnico. Preizkusili smo Canonov mali tiskalnik, ki ima vgrajen WiFi in omogoča hiter in enostaven tisk fotografij neposredno iz pametnih telefonov, za bolj strojno naravnane uporabnike pa smo preizkusili tudi novo generacijo Intelovega procesorja i7 – konkretno model 4770K. Tistim, ki pa nameravajo poletje izkoristiti za opremljanje stanovanje pa priporočamo tudi preizkus razmeroma enostavnega programa Sweet Home 3D.

Kot vedno pa je tu še mnogo novic, preizkusov, mnenj in napotkov. Omenimo še to, da ostaja v prodaji tudi naša posebna številka, v kateri smo se lotili splošno nakupovanje vsega, o čemer redno pišemo. Za vsako področje smo opisali, na kaj moramo biti pri nakupu pozorni in kaj lahko mirno ignoriramo.

Vsem bralcem želimo lepe poletne dni, sami pa se vrnemo konec avgusta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji