Objavljeno: 6.5.2014 08:00

Novi AMD

AMD je na tiskovni konferenci z imenom Core Innovation Update predstavil svoje načrte za prihodnost, ki bo po njihovem mnenju vsaj toliko osredotočena na procesorje z arhitekturo x86 kot na tiste z ARM.

Najbolj odmevna je bila najava projekta Skybridge, ki naj bi leta 2015 prinesel 20 nm sisteme SoC (SoC je »čip«, ki poleg procesorskih jeder vsebuje tudi grafiko, omrežne podstisteme, pomnilniške krmilnike, pomnilnike in še kaj) na osnovi arhitektur ARM in x86, ki bodo združljivi na osnovi nožic, pinov. To pomeni, da bodo proizvajalci sistemov lahko zelo enostavno izbirali med arhitekturo ARM in x86, izbrali bodo le pravo osnovno vezje SoC.

Različica ARM bo zasnovana na osnovi 64-bitnega ARMovega Cortexa A57, različica x86 pa na osnovi AMDjevega jedra Puma (naslednik Jaguarja). Oba bosta premogla tudi AMDjevo jedro nove generacije GCN. V letu 2016 naj bi ARMovo različico zamenjal popolnoma AMDjev sistem SoC z jedrom K12, novo pa bo tudi jedro x86.

Razvoj obeh jeder bo vodil Jim Keller, ki je bil pred leti ključen pri razvoju originalnega Athlona in Athlona 64, nato pa je (prek Applovega nakupa procesorskega podjetja PA Semi) sodeloval pri razvoju Applovih procesorjev (vezij SoC) A4 in A5.

Če se vrnemo v sedanjost – AMD je prikazal tudi delujoč strežniški procesor ARM z razvojnim imenom Seattle, ki je narejen na osnovi ARMovega Cortexa A57.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji