Oglasno sporočilo

Nova številka Monitorja

Objavljeno: 28.12.2017 06:00 | Teme: monitor

Tik pred prehodom v novo leto smo izdali prvo številko Monitorja z letnico 2018. Tokrat smo se ponovno posvetili bitcoinu in ostalim kriptovalutam, tokrat z bolj konkretnimi nasveti - kje in kako kupiti, kako prodati, rudariti in shranjevati bitcoine. Cene kriptovalut so v zadnjih mesecih močno narastle, v teh dneh pa je še vedno veliko nihanja in negotovosti, vsekakor pa gre za področje, ki bo tudi v prihodnje ostalo zelo zanimivo.

Kot se ob zaključku leta spodobi, smo se tudi letos zakopali v domače tehnikalije. V članku, kjer smo člani uredništva opisali, kaj uporabljamo doma in kaj se je v zadnjem letu na tem področju spremenilo. Prav zanimivo, kako drugačne potrebe in želje imamo in kaj se nam je zdelo omembe vrednega – nekateri člani uredništva se ukvarjajo z elektronskimi igračami, drugi z aplikacijami, tretji z obdelavo zvoka. Nekateri so prešli iz okolja Apple nazaj v Windows, kar nekaj jih je tabor menjalo tudi na telefonskem področju.

Med preizkusi velja izpostaviti električnega Smart Fortwo, mestnega malčka, ki ga žene električni pogon, speljan na zadnja kolesa. Majhen avto se res odlično znajde v ozkih mestnih ulicah (in parkiriščih), prinaša nizke stroške a ob razmeroma visoki ceni (česar smo pri električnih avtomobilih sicer vajeni).

Tokrat se je nabralo nekaj več novih pametnih telefonov kot po navadi - izstopajo LGjev V30, Googlov novi Pixel 2 ter OnePlus 5T. Prva dva predstavljata najvišjo možno zmogljivost, zadnji, torej OnePlus, pa odlično razmerje med zmogljivostjo in ceno. Zanimiv je tudi Xiaomijev novi Mi A1, eden najbolj prepričljivih poceni telefonov ta hip.

Med strojnimi preizkusi smo se tokrat lotili računalniških monitorjev, konkretno modelov, ki ponujajo ločljivost 4K. Gre za večje monitorje, preizkusili smo 12 modelov osmih proizvajalcev, diagonale pa so segale od 27 pa vse do neverjetnih 42 palcev. Te naprave so danes že povsem dosegljive, ponujajo pa tako visoko ločljivost kot tudi odlično kakovost slike.

Za navdušence nad mobilno tehnologijo smo po dolgem času spet pisali o alternativnih operacijskih sistemih, ki si jih lahko namestimo na našo napravo Android. Gre za t.i. »ROMe«, ki so v zadnjih letih sicer manj popularni, kot nekoč, a vseeno imajo svoje privržence. Pišemo pa tudi o aplikacijah za organizacijo dela ki nam pomagajo pri doseganju večje produktivnosti – tako na Androidu kot na iOS in na namiznih računalnikih.

V bolj strokovno obarvanem Monitor Proju smo tokrat pisali o vitki proizvodnji in prilagoditvam, ki so potrebne za napredek v svetu, kjer vse bolj dominirajo naprave, povezane v splet.

Kot vedno, je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

Naslednja številka izide v četrtek, 30. januarja, do takrat pa želimo vsem bralcem vesele praznike in čim več sreče v prihodnjem letu!

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPad: www.monitor.si/monitor_ipad

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki