Objavljeno: 25.2.2014 08:00

Nova številka Monitorja

Pametni telefoni so zadnja leta vse pomembnejši del računalniške opreme, največ gneče pa je v cenejšem segmentu. Zato smo po enem letu ponovno izvedli velik preizkus cenejših pametnih telefonov, na katerem se je zbralo kar osemnajst različnih naprav. Med njimi je največ modelov s sistemom Android, pa tudi nekaj telefonov z nameščenim Windows Phone 8. Zastopana so vsa večja in bolj znana podjetja, med njimi je tudi nekaj manj znanih proizvajalcev.

Pišemo tudi o dogajanju, ki ga lahko v naslednjem letu pričakujemo na trgu procesorjev, predvsem o smereh razvoja. Hitrosti se še naprej višajo, porabljena energija pa znižuje, vse pomembnejša pa postajajo grafična jedra.

Med preizkušenimi napravami je zelo zanimiv novi Googlov podaljšek Chromecast, ki olajša pretok spletnih vsebin na televizor. Gre za majhen ključek, ki ga priključimo na HDMI vhod televizorja, upravljamo pa ga preko pametnega telefona, tablice ali računalnika. Med nasveti pišemo še o tem, kako si v Sloveniji priskrbeti dostop do ameriškega Netflix, ki ga lahko uporabljamo (tudi) v navezi s Chromecast.

Preizkusili smo tudi nekaj novih tablic, zelo zanimiva je Samsungova Galaxy Note 10.1 z letnico 2014, poleg omenjenih cenejših telefonov pa se je našlo še par zmogljivejših novih modelov. Velika novost v svetu Androida je uporaba novega izvajalnega sistema ART (Android Run Time), s katerim bodo telefoni Android postali občutno hitrejši.

Tistim, ki ste že preklopili na Windows 8 oziroma 8.1, priporočamo kratek pregled programov, ki nam v omenjena sistema vrnejo klasični (ali manj klasični) gumb Start – te programe smo tudi dodali na naš DVD. Koristen pa zna biti tudi članek o programih, ki omogočajo, da stanje Oken shranimo in jih ob kasnejših morebitnih težavah vrnemo v delujoče stanje.

Kot vsak mesec pa imamo tudi tokrat še veliko novic, preizkusov, mnenj in nasvetov. Naslednja številka izide konec marca, članki preteklih številk pa so brezplačno na voljo v našem arhivu.

Monitor lahko berete tudi:

  • na telefonih in tablicah Android in iOS,
  • lahko pa si ga preberete tudi v spletni različici in 
  • lahko ga prelistate v našem listalniku (če zakupite spletni dostop, je slednji v polni ločljivosti).
  • Seveda so vse dosedanje številke revije brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji