Objavljeno: 10.4.2013 01:00

Nova preiskava proti Googlu

Google je deležen nove preiskave poslovne prakse v Evropski uniji, tokrat zaradi svojega početja na področju operacijskega sistema Android. Formalno pritožbo je vložila skupina podjetij z imenom FairSearch, v kateri so Microsoft, Nokia, Oracle in drugi.

Operacijski sistem Android, ki ima na starem kontinentu že okoli 70% tržni delež, so v skupini poimenovali za trojanskega konja. Za proizvajalce je Android sicer formalno brezplačen, vendar Google ob tem vsiljuje uporabo celotnega nabora spletnih storitev, kar pa omejuje pošteno konkurenco. Specifično se skupina pritožuje nad obvezno vgradnjo storitev YouTube in Google Maps, kjer drugi proizvajalci nimajo enake možnosti.

Poleg te pritožbe EU preiskuje Google tudi zaradi nove politike o varovanju osebnih podatkov, ki jo je Google spremenil, na videz poenostavil, a si v bistvu pridržal več pravic, da bolj od blizu spremlja početje uporabnikov v storitvah, na katere se navezuje nova politika. Oktobra je Evropska komisija ugotovila, da to ni skladno z veljavno zakonodajo, proizvajalcu pa dala rok štirih mesecev, da se spremeni svoje zahteve. Rok se izteka.

Početje skupine FairSearch zelo spominja na dogodke izpred nekaj let, le da je tedaj bil na zatožni klopi Microsoft s svojo tedanjo sporno politiko povezovanja brskalnika z operacijskim sistemom. Končalo se je s kaznijo za velikana iz Redmonda in obveznostjo, da od tedaj uporabnikom u EU ob prvem zagonu obvezno ponudi izbiro. Ko so lani ugotovili, da se Microsoft nekaj časa, menda pomotoma, ni držal sklepov, so ga oglobili še za dodatnih 561 milijonov evrov.

Prav zaradi tega precedensa so mnogi mnenja, da je precej velika možnost, da bo Google doletela enaka usoda, če le ne bo sam sprožil potrebnih ukrepov in prostovoljno omogočil izbiro uporabnikom.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

matmonit | 10.4.2013 | 11:34

Microsoftu in Nokii resnično teče voda v grlo :) Primerjava z brskalnikom in youtube, maps aplikacijami pa ne vem, če je čisto umestna glede na to da ne microsoft ne nokia ne ponujata alternativnih storitev oz. zakaj pa potem na nokiinih telefonih avtomatsko pride nokia maps, aja oni nimajo tržnega deleža več tako velikega kot so ga včasih imeli. Kar se pa tiče varstva osebnih podatkov pa naj ustrezne le poskrbijo, da bo vse kot mora biti.

matmonit | 10.4.2013 | 11:40

V končni fazi pa bi res lahko andoridni telefon prišel čist vsega in bi si po želji iz google play namestil, kar uporabljaš.

Matjaž Klančar | 10.4.2013 | 11:51

Čeprav je v resnici mogoče dobiti tudi telefone in tablice brez Googlovega paketa dodatnih programov. Res pa je, da so take naprave redke, ker so za uporabnike pač le na pol uporabne.

Vlajke | 10.4.2013 | 12:26

MS sicer ponuja alternativo Google Mapsom. Youtube je pa bolj svoja zgodba. Se mi pa zdi, da je zgodba tu malo drugačna, kot je bila pri MS-u leta nazaj. Poleg tega, da so Windows plačljivi OS, kar Android načeloma ni, imajo po moje proizvajalci mobilnih telefonov dokaj, če ne popolnoma odprte roke, kaj dodatnega dajo na telefon. To se tako ali tako kaže v svojih "preoblekah", ki jih mečejo gor. In med tem, ko je MS takrat trdil, da je IE "ključni in integriran del" OS-a, mislim, da taka trditev za ti dve aplikaciji ni bila nikoli podana. Plus to, da je neskončno lažje tu prit do alternativnega app-a, kot je bilo včasih v Winsih. Tam si res moral vedet kaj hočeš in kje to najti. Tu enostavno odpreš Google Play in poiščeš, kar ti sede. Če si pa pred tem uporabljal kako drugo napravo Android, se ti bo app verjetno kar sam dol zložil... P.S. Dejte enga lektorja čez zadnji odstavek spustit, prosim. Malo je strašljiv :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji