Objavljeno: 12.6.2014 05:00

Nov hitrostni rekord v prenosu podatkov po LTE

Nokia (oziroma njeni ostanki po odprodaji proizvodnega dela Microsoftu) in južnokorejski mobilni operater SK Telecom sta prikazala najhitrejši prenos podatkov po mobilnem omrežju naslednje generacije LTE. Dosegli so kar 3,8 Gb/s.

To je bil prvi preizkus, kjer so presegli hitrost treh gigabitov, so povedali na Mobile Asia Expoju, ki te dni poteka v Šanghaju. Za ta podvig so uporabili 10 pasov (na obeh delih spektra, tako frekvenčnem kakor časovnem dupleksiranju: FDD in TDD) s skupno pasovno širino 200 MHz (carrier aggregation), s čimer so dosegli hitrost 3,78 Gb/s. Trenutni standard LTE predpisuje združevanje največ petih pasov s skupno širino 100 MHz. Običajni standard LTE-A omogoča hitrosti do 450 Mb/s. Da so lahko združili deset pasov in hkrati uporabljali FDD in TDD, je Nokia izdelala poseben prototip strojne opreme. Trenutno se namreč večidel uporablja FDD.

SK Telecom in Nokia poudarjata, da že poteka razvoj omrežja pete generacije (5G), kjer je današnja testna hitrost le začetek. V prihodnosti namreč pričakujejo porast storitev, ki bodo zahtevale visoko pasovno širino na mobilnih napravah, kar lahko omogoči le nova generacija omrežja. Vedeti moramo namreč, da si omenjene kapacitete uporabniki na istem območju delijo. Dodatna prednost novega pristopa je sočasna raba FDD in TDD, kjer lahko prvega namenijo starejšim napravam in protokolom, TDD pa v celoti za LTE.

Medtem se v Sloveniji širi osnoven LTE, kar smo ugotavljali včeraj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji