Objavljeno: 18.8.2017 01:00

Norveška gradi največji podatkovni center na svetu

Skandinavske države so že nekaj časa zelo priljubljena destinacija za gradnjo podatkovnih centrov, pretežno zaradi ugodnih klimatskih pogojev in naravnih načinov za hlajenje, pa tudi zaradi pametne lokalne politike, ki za vzpostavitev takih centrov nudi pomembne olajšave za vlagatelje.

Na severu Norveške, v mestu Ballangen, nad črto arktičnega kroga, zdaj gradijo podatkovni center Kolos, ki bo s skupno nekaj več kot 600.000 kvadratnimi metri uporabnih površin največji tovrstni center na svetu.

Raztezal se bo na štirih ločenih objektih, v končni fazi pa bo potreboval skoraj 1.000 MW energije za strežniško in ostalo opremo. Električna energija je tam najcenejša v celi Evropi, med drugim pa je 100% ustvarjena z obnovljivimi viri energije.

Med kupci so zlasti velika računalniška podjetja, predvsem tista s storitvami "v oblaku". Med njimi je Facebook, ki ima že zdaj strežnike v podatkovnem centru na severu Švedske in na Danskem. Nedavno so objavili proračun v višini 750 milijonov dolarjev za vzpostavitev dodatnih strežniških zmogljivosti.

Projekt je zasebno financiran, vendar je zbral veliko podporo lokalne skupnosti. Lokalna univerza bo tudi prispevala kadre za upravljanje centra v naslednjih desetletjih. Kolos bo po velikosti presegel doslej največji podatkovni center v Langfangu na Kitajskem, vendar bo v prihodnosti najbrž izgubil prestol, ko bo dokončan večfazni podatkovni center blizu jezera Tahoe v ameriški Nevadi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji