Objavljeno: 20.8.2013 07:00

Nokia pripravlja telefon s 6-palčno diagonalo

Ločnica med pametnimi telefoni in tablicami ni bila nikoli prav ostra, saj tehnološko gledano oboji zmorejo iste reči. Razlika je v praktični uporabnosti – telefone lahko pospravimo v žep in z njimi udobno telefoniramo, tablice pa so že tako velike, da lahko na njih beremo knjige. Nokia po neuradnih, a precej zanesljivih govoricah pripravlja napravo, ki bo vmes. Phablet – kot mešanici med tablico in pametnim telefonom pravijo v angleščini – s kodnim imenom Bandit bo še letos prinesel 6-palčni zaslon.

Bandit bo imel poleg ogromnega zaslona, ki bo seveda podpiral ločljivost 1080p, še štirijedrni procesor Qualcomm Snapdragon in kamero z 20 milijoni točk. Kaj več pravzaprav ni znanega, saj so se Finci zavili v molk, vsi pa napovedujejo izid še pred decembrsko nakupovalno sezono. Predpostaviti moremo, da bo imel Bandit vse, kar imajo veliki že danes.

Ni pa Nokia edina niti prva, ki poskuša s takimi hibridi. Doslej resda še niso šli dlje od 4,7-palčnih telefonov, kot bo Lumia 625, večina pa jih pade med 4,0 in 4,5 palce diagonale, kot je industrijski standard dandanes. Toda konkurenca je že šla dlje in nikjer ne piše, da se večje diagonale ne bodo uveljavile. Samsungov Galaxy Mega ima diagonalo velikosti 6,3 palca, a je sorazmerno nov izdelek. Medtem pa je njegov Galaxy Note s 5,3-palčnim zaslonom postal najbolje prodajani phablet leta, ki je prazaprav ustoličil termin in pokazal, da povpraševanje po teh napravah obstaja. Hitro so pohiteli še drugi, tako da imamo danes celo ogromne sedempalčne zaslone, kot je na Asusovem FonePadu. Navsezadnje je Reuters leto 2013 razglasil za leto phabletov.

In tu se skriva velika priložnost za Nokio, ki je v zadnjih letih skoraj obubožala, sedaj pa se s sodelovanjem z Microsoftom in telefoni na Windows Phone postavlja na noge. Na trgu, kjer vladata Android in iOS, je namreč že precej dolgčas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji